OVO SU REČI KOJE MENJAJU ŽIVOT! Ukoliko želite snagu i hrabrost, izgovorite ove reči Svetih 20.000 mučenika nikomidijskih!

Autor:

Vesti

10.01.2024

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji praznik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je Svetim dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih, hrišćanima koji su zbog svoje vere podneli najveći mogući žrtvu.

OVO SU REČI KOJE MENJAJU ŽIVOT! Ukoliko želite snagu i hrabrost, izgovorite ove reči Svetih 20.000 mučenika nikomidijskih!

Foto: printskrin

 Njihova hrabrost i posvećenost predstavljaju inspiraciju vernicima širom sveta.

Legenda o Svetih dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih

Prema srednjovekovnoj legendi, za vreme vladavine cara Maksimijana Herkula, hrišćanska vera se širila u gradu Nikomidiji. Kada je car saznao za brojnost hrišćana, odlučio je da preduzme surove mere kako bi ih istrebio. Na dan praznika Rođenja Hristovog, vojska je opkolila crkvu u kojoj su se okupljali vernici, a carev izaslanik je zahtevao da prinesu žrtvu idolima ili će biti pogubljeni.

Hrabrost i žrtvovanje

Arhiđakon je hrabro ohrabrio narod, podsećajući ih na žrtvu koju je Gospod podneo za njih. Inspirisan njegovim rečima, narod je odlučio da se žrtvuje za Hrista. Tog dana, dvadeset hiljada hrišćana je izgorelo u plamenu, pevajući slavu Božju. Njihova hrabrost i posvećenost ostaju neprolazni primer vere i ljubavi prema Bogu.

Reči koje ulivaju snagu

Ukoliko želite da sebi i svojim bližnjima ulijete snagu i volju, možete izgovoriti reči koje su se prenosile kroz vekove: "Mučenici Gospodnji, blažena je zemlja koja se napila vaše krvi i sveto je mesto koje je primilo vaša tela: U podvigu, đavola pobediste i Hrista sa slobodom propovedaste! Njega kao Blagoga molite da spase duše naše. Amin."

Podelite inspiraciju

Današnji praznik Svetih dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih podseća nas na snagu vere i hrabrosti. Njihov primer nas podstiče da se borimo za ono u šta verujemo i da se nikada ne odreknemo svojih uverenja. Podelite ove reči i priču o Svetih dvadeset hiljada mučenika nikomidijskih sa svojim bližnjima i inspirišite ih da se suoče sa izazovima hrabro i odlučno, baš kao što su to činili ovi hrabri vernici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading