OKUPLJENI SRBI SA OBE STRANE! Predivne fotografije iz Republike Srpske: Patrijarh Porfirije pred velikim brojem vernika služio liturgiju (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelep prizor iz Republike Srpske!

OKUPLJENI SRBI SA OBE STRANE! Predivne fotografije iz Republike Srpske: Patrijarh Porfirije pred velikim brojem vernika služio liturgiju (FOTO)

Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Danas se obeležava Dan Republike Srpske, čime se slavi 32 godine postojanja entiteta.

Odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH u Sarajevu, nastala je Republika srpskog naroda u BiH, koja je danas poznata kao Republika Srpska.

Patrijarh Porfirije je istakao važnost Republike Srpske kao izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru. On je naglasio da je ljubav prema Bogu i jedni prema drugima ključna za očuvanje ovih vrednosti, čestitajući Dan Republike Srpske.

 

Света архијерејска литургија у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци - служи патријарх српски Порфирије Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

Posted by RTRS vijesti on Уторак, 09. јануар 2024.

 

- Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama - naveo je patrijarh Porfirije, piše rtrs.tv.

Liturgijsko praznovanje Svetog Stefana, nebeskog zaštitnika Republike Srpske, bilo je upotpunjeno osvećenjem slavskog kolača i žita. Građani su se okupili ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci kako bi dočekali patrijarha, a četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" Univerziteta u Banjaluci je bio ukrašen velikom zastavom Republike Srpske.

 

Sećanje na heroje i dodela odlikovanja

Položeni su venci na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu, gde je sahranjeno 949 boraca Sarajevskog korpusa VRS. Nakon toga je usledila dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru Banski dvor, dok je sednica Senata Republike Srpske održana u Palati Republike.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je uputila čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, naglašavajući iskrenu podršku i želje za napretkom i blagostanjem Republike Srpske. Takođe, predsednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, dogovorili su sinhronizovani vatromet u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, kao spektakularni završetak proslave rođendana Republike Srpske.

 

Бањалука: Тробојка на Студентском центру "Никола Тесла" Posted by RTRS vijesti on Уторак, 09. јануар 2024.

 

Ovogodišnje obeležavanje Dana Republike Srpske nosi slogan "Simbol slobode", a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, koji će uključivati učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske. Nakon defilea, planiran je muzički program i sinhronizovani vatromet širom Republike Srpske i u Beogradu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading