PROPADA SEKTOR STAR VIŠE OD 1.000 GODINA! Nema odmora niti praznika, ali je plata neverovatnih 2.000 evra! EVO O KOM POSLU JE REČ

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko bi se usudio da ovo radi, a odlično je plaćeno!

PROPADA SEKTOR STAR VIŠE OD 1.000 GODINA! Nema odmora niti praznika, ali je plata neverovatnih 2.000 evra! EVO O KOM POSLU JE REČ

Foto: shutterstock

U Španiji, koja je najveći proizvođač ovčjeg mesa u Evropskoj uniji, suočava se sa ozbiljnim padom proizvodnje jagnjetine. Glavni razlozi za ovaj pad su nedostatak pastira, smanjenje konzumacije mesa i nedovoljna isplativost bavljenja ovčarstvom.

U pokrajini Aragon na severoistoku Španije, udruženje proizvođača Pastores Grupo Cooperativo okuplja 800 pastira iz 400 sela. Proizvodnja mesa u ovoj regiji čini čak 10% ukupne proizvodnje u zemlji. Međutim, pastiri se suočavaju sa brojnim izazovima. Antonio Enfedaque, lokalni pastir koji uzgaja 3.000 ovaca, ističe da je teško pronaći radnike, čak i uz ponuđenu mesečnu neto platu od 2.000 evra. Rad pastira zahteva veliko angažovanje i znanje o ovčarstvu, a često podrazumeva rad od 14 sati dnevno, bez godišnjeg odmora ili praznika.

Osim nedostatka radne snage, ovce su takođe pod stresom zbog širenja industrijskih poligona i smanjenja pašnjaka. Ovaj trend dodatno otežava situaciju pastirima, čineći njihov posao sve manje privlačnim.

Uz sve ove izazove, došlo je i do drastičnog pada potrošnje ovčetine među španskim stanovništvom. Godišnja potrošnja ovčetine po stanovniku pala je sa 2,56 kilograma u 2008. godini na samo 0,89 kilograma prošle godine. Ovaj pad konzumacije direktno utiče na proizvođače mesa, koji ističu da su potrebne veće subvencije države i EU kako bi se sektor održao.

Kako bi se rešili izazovi sa kojima se ovčarstvo suočava, Španija je usvojila strateški plan za naredni period, sa ciljem da se poboljšaju uslovi rada i da se mladima pruže podsticaji za bavljenje ovčarstvom. Takođe, istraživački projekti, poput onog koji se sprovodi u saradnji sa Francuskom, imaju za cilj da unaprede kvalitet i produktivnost ovaca kako bi se sektor učinio održivijim.

Iako se ovčarstvo suočava sa brojnim izazovima, implementacija ovakvih strategija može pomoći da se sektor održi i da se prevaziđu trenutni problemi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading