NE ZANEMARUJTE OVE SIMPTOME! U toku je sezona prehlade i gripa, ali nisu svi isti! Pojedine infekcije zahtevaju HITNU HOSPITALIZACIJU

Autor:

Vesti

23.12.2023

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našoj zelji je trenutno prijavljeno 9.150 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

NE ZANEMARUJTE OVE SIMPTOME! U toku je sezona prehlade i gripa, ali nisu svi isti! Pojedine infekcije zahtevaju HITNU HOSPITALIZACIJU

Foto: pixabay.com

Očekuje nas povećanje broja obolelih od gripa i drugih virusnih infekcija, a nekontrolisano širenje očekuje se tokom praznika, dok veliki kašalj postaje ozbiljna pretnja sa bakterijskom infekcijom koja može trajati i do 60 dana.


Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u našoj zemlji je, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom prijavljeno 9.150 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Prema najnovijem izveštaju, broj obolelih od gripa i drugih virusnih infekcija u odnosu na prethodnu sedmicu povećan je za 353 slučaja. Lekari i epidemiolozi upozoravaju da nas tek čeka značajno povećanje broja obolelih, uključujući i respiratorni sincicijalni virus (RSV), koronu i bakterijsku infekciju poznatu kao veliki kašalj.

Epidemiolog Nebojša Bohucki iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje ističe da se epidemiološka situacija može okarakterisati kao nepovoljna, te da se može očekivati da će postati još gora. Praznici i proslave koji slede, a tokom kojih su bliski kontakti gotovo neizbežni, predstavljaju situaciju u kojoj je teško kontrolisati širenje virusnih infekcija.


Dr Bohucki naglašava da mikroorganizmi opstaju u našim organizmima bez obzira na vremenske prilike, te da je važno shvatiti da su virusi i bakterije aktivni i u hladnim i u toplim periodima. Loše procenjeno oblačenje može dovesti do prehlade, koja može brzo da se razvije u ozbiljnu bakterijsku infekciju, posebno kada je reč o respiratornim oboljenjima.

Epidemiolog savetuje da čak i sa blažim simptomima ostanemo kod kuće kako bismo zaštitili sebe i druge, te ističe važnost nošenja maske, redovnog pranja ruku, provetravanja prostorija, adekvatnog oblačenja, dovoljno sna i pravilne ishrane. Takođe, naglašava da je vakcinacija protiv gripa najefikasnija zaštita.

Direktor Doma zdravlja Palilula, dr Aleksandar Stojanović, ističe da je period januara i februara karakterističan po povećanoj smrtnosti zbog slava, dočeka Nove godine, Božića i prazničnih aktivnosti koje često podrazumevaju neumerenu ishranu i konzumaciju alkohola. Ovaj period posebno pogađa starije osobe sa hroničnim bolestima.

Dr Stojanović naglašava neophodnost redovnog sna, fizičke aktivnosti i pridržavanja terapije kod hroničnih bolesti. Takođe, apeluje na reagovanje na simptome poput temperature, te naglašava da je važno konsultovati se sa lekarom umesto uzimanja terapije na svoju ruku, posebno kod starijih osoba koje su najugroženije.

Kao rezime, uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, pridržavanje preventivnih mera i odgovorno ponašanje mogu značajno doprineti smanjenju širenja virusnih infekcija, posebno tokom prazničnog perioda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading