BOLEST POTVRĐENA KOD ŽENE STARE 29 GODINA! Još jedan virus stigao u Srbiju! PAZITE SE!

Autor:

Vesti

23.11.2023

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je danas obavešten o ovim slučajevima iz Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

BOLEST POTVRĐENA KOD ŽENE STARE 29 GODINA! Još jedan virus stigao u Srbiju! PAZITE SE!

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

U Srbiji je zabeležen još jedan slučaj virusa gripa u ovoj sezoni. Ovog puta, virus je potvrđen kod 29-godišnje devojke iz Kolubarskog okruga. Nakon prethodnog slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3) kod žene iz Novog Sada, sada je potvrđen i slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H1).

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je danas obavešten o ovim slučajevima iz Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".


S obzirom na cirkulaciju virusa gripa, građanstvo se apeluje da se pridržavaju preventivnih mera, a jedna od najboljih mera je vakcinacija protiv virusa gripa.

Za ovu sezonu planirano je ukupno 364.500 doza vakcine protiv gripa, od kojih 344.700 četvorovalentne (Influvac tetra) proizvođača Abbott Biologicals, i 19.800 trovalentne vakcine (Torvaxflu) proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.


Prema preporukama, obaveznu imunizaciju protiv gripa trebalo bi sprovesti kod osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, trudnica, lica starijih od šest meseci sa hroničnim poremećajima plućnog sistema, kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, bubreznom disfunkcijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, imunosupresijom, kao i kod osoba koje su starije od 65 godina.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading