Preko 300 srpskih đaka su postali učesnici “Nedelje matematike, fizike i kompjuterskih nauka” Minjinskog univerziteta! (FOTO)

Autor:

Vesti

28.11.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obrazovni intenzivi su sprovedeni u četiri grada Srbije.

Preko 300 srpskih đaka su postali učesnici “Nedelje matematike, fizike i kompjuterskih nauka” Minjinskog univerziteta! (FOTO)

Foto: Ruski univerzitet za srpsku decu

Minjinski univerzitet je organizovao interaktivne lekcije, radionice i hakatone za učenike srpskih srednjih škola u novembru 2023. godine. Među učesnicima ovog događaja su bili preko 300 đaka iz Novog Sada, Šapca, Aleksinca i Niša. 

Ekipa Minjinskog univerziteta je upoznala gimnazijalce sa savremenim digitalnim tehnologijama, tehnologijama virtuelne i dopunjene realnosti, osnovima algoritmizacije i programiranja, savremenim digitalnim sredstvima u matematici i fizici.

Foto: Ruski univerzitet za srpsku decu

 

Univerzitet realizuje projekat "Ruska nedelja matematike, fizike i kompjuterskih nauka" u okviru ostvarivanja kompleksa događaja “Naučno-metodičko, metodičsko i stručno obezbeđivanje nastave ruskog jezika i jezika naroda Ruske Federacije” državnog programa Ruske Federacije "Razvoj obrazovanja", koji je organizovan o trošku granta Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika koji žive u inostranstvu i za međunarodnu humanitarnu saradnju.

Foto: Ruski univerzitet za srpsku decu

 

- Rezultat naše poslovne posete je prevazišao očekivanja. Vodeći profesori univerziteta nisu samo uspeli da zainteresuju đake za egzaktne nauke, već su očigledno pokazali kakve mogućnosti za studije pružaju ruski univerziteti, naročito Minjinski. Siguran sam da takvi dolasci pokreću nove međunarodne projekte, naučna otkrića, pa čak pomažu oko odabiranja buduće profesije. Naš cilj je da učinimo obrazovanje kvalitetnim i pristupačnim za svakoga ko želi da ga stekne, uključujući i inostrane studente. Zato se trudimo da širimo i ojačamo saradnju sa različitim državama u sferi obrazovanja - rekao je rektor Minjinskog univerziteta Viktor Sdobnjakov.

Foto: Ruski univerzitet za srpsku decu

 

Prvi prorektor univerziteta Elvira Samerhanova takođe je dodala da su u okviru posete bili potpisani ugovori o saradnji sa tri srpske gimnazije, koje su zainteresovane da njihovi maturanti i pedagozi steknu rusko obrazovanje u različitim oblicima, od bakalavrijata do kurseva stručnog usavršavanja. Ovaj projekat omogućuje razvoj ruske kulture i obrazovanja, kao i popularizaciju ruske nauke. Minjinski univerzitet je otkrio za sebe nove mogućnosti mrežnog partnerstva sa profesorima gimnazija iz Niša, Aleksinca, Šapca i Novog Sada.

Foto: Ruski univerzitet za srpsku decu

 

Osim toga interaktivne radionice su bile organizovane i u školi pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji, gde su među učesnicima bili preko 30 đaka različitih razreda.

Projekat se realizuje uz podršku ministarstva međunarodnih i međuregionalnih odnosa vlade Nižnjenovgorodske oblasti i lično ministra Olge Guseve.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading