POKRENUTE SANKCIJE PROTIV ODGOVORNOG OTPRAVNIKA VOZOVA: Zatražena isplata štete povređenima

Autor:

Vesti

18.11.2023

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić informisao je javnost večeras da su preduzete mere predviđene zakonom protiv otpravnika vozova koji je priznao odgovornost za železničku nesreću u blizini Ratkova.

POKRENUTE SANKCIJE PROTIV ODGOVORNOG OTPRAVNIKA VOZOVA: Zatražena isplata štete povređenima

Foto: RINA

Prema preliminarnim izveštajima Infrastrukture železnice Srbije, ljudski faktor je bio glavni uzrok nesreće u kojoj je povređeno 51 osoba u petak uveče.

Vesić je za agenciju "Tanjug" izjavio da je otpravnik stanice u Ratkovu priznao da je napravio grešku u svom postupanju, ne proverivši da li je voz već prošao sledeću stanicu pre nego što je pustio drugi voz. Ministar je naglasio da se sada sprovodi istraga u skladu sa propisima, a da je već danas zatražio od železničkih preduzeća da pripreme plan mera za jačanje kontrole ljudskog faktora.

Neke od zanimljivih činjenica koje je Vesić izneo su da slične nesreće nisu retkost i da se dešavaju širom sveta. Pored ovog slučaja u Srbiji, ministar je naveo i primer nesreće u Minhenu gde je povređeno 40 ljudi, kao i slučaj u Velikoj Plani gde je čovek nastradao pokušavajući da zaobiđe rampu na pruzi.

Vesić je takođe istakao da država ne može da utiče na bezbednost na pruzi u slučaju kada neko odluči da ne poštuje propise i prelazi preko pruge na nedozvoljenom mestu. On je naveo da će novim zakonom o bezbednosti železničkog saobraćaja, koji će biti usvojen nakon izbora nove vlade, biti predviđene zaštitne ograde na svim prugama gde se vozovi kreću brzinom većom od 120 kilometara na sat, što će sprečiti neovlašćeno prelaženje preko pruge.

Ministar je takođe istakao da je od 51 povređene osobe, 48 putnika, dok su troje mašinovođa i konduktera. Petoro povređenih se trenutno nalazi u bolnici u Somboru, među kojima je i mašinovođa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading