PRVI SLUČAJ GRIPA POTVRĐEN U SRBIJI: Žena iz Novog Sada zaražena virusom H3, rizik posebno veliki za decu i hronične bolesnike

Autor:

Vesti

09.11.2023

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je zvanično potvrđen prvi slučaj virusa gripa u ovoj sezoni.

PRVI SLUČAJ GRIPA POTVRĐEN U SRBIJI: Žena iz Novog Sada zaražena virusom H3, rizik posebno veliki za decu i hronične bolesnike

Foto: ST/V. LUKIĆ

Naime, žena od 53 godine iz Novog Sada je pozitivna na grip, što je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kako se navodi, Institut je danas obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" o ovom slučaju.

Prema informacijama iz Instituta "Batut", u biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa) koji je u svrhu potvrde dijagnostike dostavljen Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, korišćenom PCR tehnikom, potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H3). Takođe, navodi se da pacijentkinja koja je zaražena gripom trenutno se leči u kućnim uslovima.

Prema podacima iz prošle sezone, grip može biti veoma opasan za decu. Samo u Americi, od gripa je preminulo osamdeset petoro dece, a mnoga od njih su bila zdrava i nisu imala pridružene bolesti.

U Australiji, deca mlađa od 16 godina su činila više od polovine hospitalizovanih pacijenata sa komplikacijama gripa. Stoga je važno da roditelji obrate pažnju na simptome i ukoliko primete bilo kakve znake gripa, da se odmah jave lekaru.


Međutim, nisu samo deca u riziku od gripa. Osobe sa hroničnim bolestima i trudnice su takođe pod ozbiljnom pretnjom od ovog virusa. Zbog toga je važno da se svi pridržavaju mera prevencije i ukoliko primete simptome, odmah potraže pomoć od strane stručnog lica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading