Šta činiti u slučaju poplave?

Autor:

Vesti

04.11.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je da preduzmete sledeće korake.

Šta činiti u slučaju poplave?

Foto: shutterstock

Šta činiti u slučaju poplave

Svako ko je doživeo plavljenje stana zna kolike probleme voda može da izazove. Voda uništava sve, od podova i plafona do ličnih stvari. U slučaju da vam se dogodi poplava, bitno je brzo reagovati kako bi se sprečila veća šteta. Zato vam predstavljamo korake koje je neophodno preduzeti u toj situaciji.

Prepoznajte uzrok poplave

Prvi korak je da saznate odakle voda dolazi. Postoji mogućnost da je u pitanju samo slavina koju ste vi ili komšija iznad vas zaboravili da zavrnete. Ukoliko je u pitanju kvar, potrebno je da ga locirate i kontaktirate službu za hitne intervencije. Na primer, može biti napukla cev ili začepljen toalet.

Takođe, uzrok poplave mogu biti obilne padavine ili izlivanje vodenih površina. U tom slučaju, neophodno je da zaštitite najvredniju imovinu: lične dokumente, novac, mobilne uređaje, i odmah se evakuišite na bezbedno mesto.

Isključite struju i kontaktirajte upravnika zgrade

Nakon što je izvor vode zaustavljen, isključite sve električne sisteme u svom domu. Odmah potom, ako živite u stambenoj zgradi, obavezno kontaktirajte upravnika zgrade, koji će vam sigurno pomoći i dodatno vas uputiti na komunalne službe.

Podstanari: pozovite svog stanodavca

Obavestite svog stanodavca šta se dogodilo. Sada je dobro vreme da proverite je li broj vašeg stanodavca sačuvan u vašem mobilnom telefonu.
 

Obavestite komšije o poplavi

Veoma je bitno da o poplavi obavestite svoje komšije, naročito ako živite iznad nekoga. Ukoliko se u vašem stanu desila poplava, postoji šansa da se ona proširila i na stan koji se nalazi ispod vas. Sve i da nije, neophodno je da vaše komšije prate situaciju i utvrde postoji li sporo curenje vode ili buđ koja se može pojaviti na plafonu nakon izvesnog vremena.

Locirajte sva oštećenja

Kada zaustavite poplavu, pretražite ceo stan kako biste uočili sva oštećenja. Naročito obratite pažnju na instalacije i električne uređaje da biste izbegli opasnost od požara.

Dokumentujte sve

Kada razmišljate o tome šta da radite ako vam se kuća poplavi, prva stvar koja vam verovatno pada na pamet jeste čišćenje nereda. Ali pre nego što to uradite, dokumentujte sve. Koristeći kameru svog mobilnog telefona, snimite ili fotografišite sve aspekte problema.

Osigurajte svoju imovinu

Iznenadne okolnosti koje mogu prouzrokovati i finansijsku štetu ne bi trebalo da vas brinu ukoliko ste odabrali odgovarajuće osiguranje. Ukoliko niste, Dunav osiguranje vam nudi paket „Čuvar kuće“, uz koji ćete moći da osigurate kuće i stanove, uključujući ugrađene instalacije i opremu u njima, kao i sve stvari koje čine vaše domaćinstvo. Ukoliko se posebno ugovori, predmet osiguranja mogu biti i sanitarije, pomoćni objekti i stvari u njima, zajednički delovi zgrada, kao i umetnički predmeti. Uz Dunav osiguranje obezbedite na vreme sve što ste gradili sa mnogo ljubavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading