SINIŠA MALI: Cilj je da prosečna penzija 2025. bude između 430 i 450 EVRA!

Autor:

Vesti

26.10.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali je na svom Fejsbuk nalogu naveo i to da će penzije, za samo ove dve godine biti uvećane za 56,1 odsto!

SINIŠA MALI: Cilj je da prosečna penzija 2025. bude između 430 i 450 EVRA!

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

Prosečna penzija će sa povećanjem planiranim od 1. januara iznositi 390 evra i ide se ka ostvarenju plana da do 2025. godine iznosi između 430 i 450 evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je podsetio i na planiranu isplatu novčane pomoći penzionerima u iznosu od 20.000 dinara koju će najstariji građani dobiti do 30. novembra ove godine, te se osvrnuo na to da je tokom vlasti prethodnog režima, odnosno 2012. godine prosečna penzija iznosila 204 evra.

Foto: Printscreen/TV Pink

Siniša Mali

Mali je na svom Fejsbuk nalogu naveo i to da će penzije, za samo ove dve godine biti uvećane za 56,1 odsto i ocenio da maliciozni komentari i izjave predsednika SSP Dragana Đilasa da će "penzionerima vratiti otete penzije" znače samo da njega "boli" to što je ova povećanja obezbedila današnja odgovorna politika.

- I opet kao u starom vicu, ali onom lošem, o boljem životu govori čovek kojem je, dok je bio u vlasti, jedino bilo važno da napuni svoje džepove. Na građane, koje je doveo do prosjačkog štapa, tada nije obraćao pažnju. Međutim, sada se, kako su se približili izbori, lider opozicije koji je u svoj džep, na uštrb naroda stavio 619 miliona evra, tobože zabrinuo za građane - naveo je Mali.

On je dodao da su Đilas i njegov ekonomski stručnjak Dušan Nikezić obećali da će kada dođu na vlast, građanima "teći med i mleko", ali da je lider SSP zaboravio da građani dobro pamte.

- Da dobro pamte njegov harač i pljačkanje, da pamte kako su im novčanici bili prazni i kako su se, dok se on bogatio, oni borili, ne za bolji život, već za osnovnu egzistenciju. Građani dobro pamte da je zahvaljujući njemu i njegovim stručnjacima Srbija bila na rubu ekonomske propasti, da nisu otvarane fabrike, da je pola miliona ljudi ostalo bez posla, da se nisu gradili putevi, bolnice… - napisao je ministar.

Dodao je da dok građani dobro pamte, Dragan Đilas izgleda zaboravlja, pa želi da ga podseti da je smanjenje penzija upravo posledica njegove neodgovorne politike kada su on i njegova tadašnja partija bili na vlasti.

- Podsetiću ga da su za vreme njegove vladavine firme u njegovom vlasništvu prihodovale 619 miliona evra što je prvoklasni primer korupcije. Tako da, verujem, kada govori o vraćanju novca građanima misli i na taj novac, ili možda ne? Zbog svega toga vođa opozicije ne može više lažnim obećanjima da građanima maže oči. Znaju penzioneri dobro, a i svi ostali, da je Dragan Đilas kriv što smo u nekom trenutku bili na ivici bankrota i što smo morali da prođemo kroz teške reforme - navodi Mali.

Ministar podseća Đilasa i na to da su najveći teret tih reformi upravo na sebe preuzeli penzioneri.

- Na čemu smo im mi izuzetno zahvalni jer su razumeli šta je država. I zato sada nova obećanja Dragana Đilasa izgledaju smešno. Obećava vraćanje penzija i nije ga sramota, a dobro zna da su nam ostavili osam milijardi dinara u državnoj kasi, što nije bilo dovoljno upravo ni za isplatu penzija. Dok su za vreme njegove vladavine građani samo maštali o zaposlenju i otvaranju novih radnih mesta, penzioneri su se pitali da li će uopšte dobiti svoje penzije. O povećanju nije bilo ni govora - napisao je Mali.

Za razliku od tog vremena, dodaje, danas su naše finansije potpuno stabilne, a naša ekonomija raste.

- Nakon fiskalne konsolidacije imamo nikad veće penzije koje su bezbedne, PIO fond se puni na pravi način, a imamo rekordnu zaposlenost…To pokazuju i činjenice. Penzioneri su imali povećanje od 5,5 odsto u oktobru, a veće penzije im stižu u novembru - objavio je ministar.

Mali je poručio Đilasu da se vara ako misli da može još jednom da prevari narod i da građani vide da im je sada bolje nego pre 10 godina.

- Znaju da je glas za Dragana Đilasa glas za pljačku i beznađe, dok je glas za Aleksandra Vučića glas za stabilnost, veće plate i penzije, nova radna mesta, nove puteve, bolje škole, bolnice, odnosno za bolji život svih građana - napisao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (39)

Loading
Aleks

26.10.2023 10:51

Lepa vest za penzionere.

Vlade

26.10.2023 11:24

Dok neko ima za cilj razvoj i presperitet, neko je cilj da zbog 7-8min na TV hoce da pravi nasilje.

Miljana

26.10.2023 11:26

Velika radost za penzionere,zasluzili su sve ove povisice i pomoci

Maja

26.10.2023 11:38

Odlicna povecanje koja su naravno u interesu svih nas, doprinose nam bolji zivit, zalaganje za narod je ogromno!