ISPRAVKA: EU ne zabranjuje belu tehniku

Autor:

Vesti

09.10.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika.rs je dana 09.10.2023. godine objavio tekst pod naslovom " LJUDI VIŠE NEĆE MOĆI DA KORISTE KLIMU?! Doneta odluka, velike kazne su u pitanju - od ovog datuma se zabranjuje upotreba bele tehnike!", koji je portal Raskrinkavanje ocenio kao klikbejt

ISPRAVKA: EU ne zabranjuje belu tehniku

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Fekt čeker Raskrinkavanje.ba podvrglo je tekst svojoj analizi.

Sadržaj teksta je izmenjen su u skladu sa tom analizom.

Kompletnu analizu možete pogledati ovde.

Evropska unija je nedavno postigla dogovor o zabrani korišćenja snažnih gasova s efektom staklenika do 2050. godine, što će imati značajan uticaj na uređaje poput frižidera i klima-uređaja. Mediji su, međutim, pogrešno predstavili ovu informaciju, te je važno razjasniti šta tačno podrazumeva ova odluka.


Šta predstavlja bela tehnika?

Termin "bela tehnika" odnosi se na elektrotehničke strojeve i uređaje namenjene kućanstvima i drugim potrošačima, kao što su štednjaci, hladnjaci, mašine za pranje veša i suđa, uređaji za sušenje, bojleri, usisivači, klima uređaji i slično. Ovi uređaji spadaju u trajna potrošna dobra i čine važnu kategoriju proizvoda široke potrošnje.

Šta je obuhvaćeno dogovorom EU?

Predstavnici Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o smanjenju upotrebe supermoćnih stakleničkih plinova u frižiderima i klima-uređajima, kako bi se smanjile emisije CO2 i zaštitila okolina. Ova odluka podrazumeva postepenu zabranu stavljanja na tržište uređaja koji sadrže supermoćne stakleničke plinove, kao i prestanak servisiranja takvih uređaja do pune zabrane korišćenja do 2050. godine.

Alternative F-gasovima

Postoje različite alternative za F-gasove, poput prirodnih rashladnih agenasa, hidrofluoroolefina (HFO) i mešavina HFC-HFO. Prirodni rashladni agensi poput propana, amonijaka i ugljen-dioksida koriste se u različitim sektorima i često su klimatski neutralni i ekonomični, sa niskim potencijalom globalnog zagrevanja u poređenju sa fluoriranim rashladnim agensima. Takođe, postoje i drugi rashladni agensi poput R-410A, koji nudi bolju energetsku učinkovitost u poređenju s drugim plinovima.

Reakcija Evropskog biroa za ekologiju

Nevladina organizacija Evropski biro za ekologiju izrazila je zadovoljstvo ovom odlukom, ističući da će ona doprineti zaštiti klime, zdravlja i okoline, te podržati proizvodnju klimatski prihvatljivih alternativa F-plinovima.

Razjašnjenje dezinformacija

Važno je istaći da ova regulativa ne podrazumeva zabranu frižidera i klima-uređaja, već postepenu zamenu stakleničkih plinova u njima ekološki održivim alternativama. Uređaji koji su već u privatnoj upotrebi neće biti zabranjeni, već će se primeniti postepena zabrana prodaje i servisiranja uređaja koji sadrže opasne stakleničke gasove.

U zaključku, važno je razjasniti da ova odluka EU ne podrazumeva zabranu bijele tehnike ili svih frižidera i klima-uređaja, već postepenu zabranu uređaja koji sadrže zabranjene gasove, uz promovisanje ekološki prihvatljivih alternativa.

Portal Republika izvinjava svojim čitaocima na plasiranju neproverenih informacija i manipulativnim činjenicama.

(Republika.rs)


 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading