NIJE KRAJ, SRBIJI SADA PRETI I RAZORAN TORNADO? Zavladali STRAH I PANIKA zbog očekivanih ekstremnih oluja - ova mesta nalaze se u OPASNOJ ZONI (FOTO)

Autor:

Vesti

22.07.2023

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strašne oluje neće nas zaobići i danas. Obratite pažnju na područja koja se nalaze u ovoj opasnoj zoni.

NIJE KRAJ, SRBIJI SADA PRETI I RAZORAN TORNADO? Zavladali STRAH I PANIKA zbog očekivanih ekstremnih oluja - ova mesta nalaze se u OPASNOJ ZONI (FOTO)

Foto: printscreen

Srbija je ponovo na meti strašnih oluja, kako se najavljuje još od ranih jutarnjih časova, nepogode sa kojima smo se već suočavali, očekuju se i danas. 

Za neke delove zemlje, već uveliko, izdat je najviši stepen upozorenja, takođe, apeluje se na građane da prate dešavanja i zaštite kako sebe, tako i svoja vozila i objekte.

Jake superćelije će se kretati sa severozapada, iz Bosne, prema jugoistoku. U pojedinim delovima, ovog popodneva, očekuju se oluje ekstremnih jačina.

Republika

Foto: printscreen

 

Na fotografiji je belom bojom označeni region gde će biti ekstremnih oluja ovog popodneva. Obeleženo je područje zapadne, jugozapadne i centralne Srbije sa naznačenim gradovima koji su u zoni rizičnog: Bajina Bašta, Užice, Zlatibor, Požega, Čačak, Arilje, Guča, Ivanjica, Kraljevo, Aleksadrovac, Kruševac, Brus, Trstenik, Prokuplje.

Takođe, u naznačenom regionu i na širem području ovih mesta, uslova za ekstremnu oluju biće posle 15 časova.

- Svaka oluja koja se razvije u ovom sektoru će davati džinovski grad od preko 10 cm u prečniku, orkanski vetar u zoni padavina, a nije isključena pojava jakog tornada. Kompozitni parametar za tornado, koji obuhvata kinematičke i termičke parametre u najnižem sloju atmosfere je umeren i visok u ovom regionu - navodi se u saopštenju.

Olujni sistem sa orkanskim vetrovima, poput onog od sinoć, ove subote očekuje i Beograđane, kao i delove cele Vojvodine.

Republika

Foto: printscreen

 

Karta pokazuje parametre za tornado i lokaciju superćelija. Podsetimo, Italija je zemlja koju je zadesio sličan scenario, gde je jak vetar rušio stabla, a grad oštetio automobile i krovove.

Sve je zaprepastio tornado na evropskom tlu, pre svega što je ovakav fenomen viđen u Americi, ipak ovakva vrsta oluje može se desiti i u Evropi, iako je to vrlo retko.

Prema definiciji, tornado predstavlja intenzivan vazdušni vrtlog u obliku levka ili cevi, koji dostiže neverovatno veliku brzinu tokom rotacije, a proteže se sve od oblaka do tla. Njegov nastanak vezuje se za naglo zagrevanje vazduha used kojeg se formiraju upravo oblaci kumulonimbusi, koji pogoduju i stvaranju samog tornada.

Tornado u Srbiji može izazvati velika razaranja, ipak ono što građani Srbije imaju prilike da vide na našim prostorima jeste takozvani levkasti oblak ili pijavica u pokušaju. Jedino ostaje da se nadamo da se naša zemlja neće naći u ovom vrtlogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading