SRPSKA NACIONALNA AVIO-KOMPANIJA POSLE 30 GODINA PONOVO LETI ZA ČIKAGO! Predsednik Vučić na ispraćaju: "Er Srbija jedina u regionu sa kojom možete do dva velika američka grada"!

Autor:

Vesti

17.05.2023

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ispraćaju prvog leta nacionalne avio-kompanije Er Srbija za Čikago.

SRPSKA NACIONALNA AVIO-KOMPANIJA POSLE 30 GODINA PONOVO LETI ZA ČIKAGO! Predsednik Vučić na ispraćaju: "Er Srbija jedina u regionu sa kojom možete do dva velika američka grada"!

Foto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić

Letom JU 506/507, nakon više od tri decenije, Er Srbija se ponovo vraća u Čikago ((aerodrom O’Her – ORD), što je, naglašavaju u kompaniji, nastavak širenja poslovanja na Sjedinjene Države.

U Er Srbiji su istakli da će se letovi do "čuvenog Vetrovitog grada" do 11. juna obavljati dva puta nedeljno - sredom i subotom - dok će se od 12. juna letovi između Beograda i Čikaga obavljati tri puta nedeljno, i to ponedeljkom, sredom i subotom.

Republika

Foto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić

Avion kojim će se obavljati let iz Beograda za Čikago

 

Letovi će trajati oko 11 sati i obavljaće se avionima erbas A330 iz dugolinijske flote Er Srbije. Početna cena karte iznosi 640 evra za povratni let, sa uključenim svim taksama.

- Posle više od 30 godina nacionalna kompanija uspostavlja letove izmedju Beograda i Čikaga - rekao je Jirži Marek, prvi čovek Er Srbije i nastavio:

Embargo i prekid saobraćaja

Linija Beograd-Čikago prvi put je uspostavljena 10. aprila 1980. godine.

Poslednji redovni let između Beograda i Čikago bio je 17. maja 1992. godine. SAD su uvele embargo na vazdušni saobraćaj sa Jugoslavijom četiri dana kasnije, 21. maja.

- Naši letovi za Ameriku počeli su u junu 2016. kad smo uspostavili liniju sa Njujorkom. Danas letimo svakodnevno tamo. Danas ispisujemo istoriju, od Čikaga sas deli nešto više od 8.000 km vazdušne linije,verujemo da će to našim putnicima biti udobno u novim avionima. Flotu smo pojačali novim avionom za preokeanska putovanja. Imali smo veliku podršku Vlade Srbije, u čemu smo baš zahvalni.

 

Republika

Foto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić

Predsednik Aleksandar Vučić na "Nikoli Tesli" pred poletanje aviona za Čikago

 

Kristofer Hil, ambasador Amerike, je rekao:

- Imam veliko zadovoljstvo biti ovde. Čast mi je što sam ovde sa predsednikom Vučićem i svim ljudima. Želim da čestitam svima koji su ovo omogućili. Er Srbija ne samo da se širi kao kompanija, već spaja naše dve države. Ima toliko toga što povezuje naše države, ne samo košarka, evo i sad ovo.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao: 

-Malopre je Jirž rekao,  a i Hil ovo je važan dan za nas. Već 31 godinu ne možete da letite za Čikago. Er Srbija je jedina kompanija iz regiona kojim možete da letite u dva najveća grada SAD. Hvala našim američkim prijateljima koji su nam omogućili najbolje moguće slotove, da našim ljudima obezbedi brz i veoma udoban prevoz. - -

- Leti se manje od 10 sati i to je neverovatna ušteda u vremenu kad ne morate da presedate. Čuo sam Hila, ali morao sam malo da odspavam, pa sam propustio Jokićevu igru, najbolju do sad. Pa sad kad se Jokić bude vraćao iz Denvera ići preko Čikaga. Danas nam je Beogradg - Njujork najprofitabilnija linija. Verujemo da će ova linija sa Čikagom biti isto tako uspešna. Ovo povezuje Srbiju i Srbe, našu dijasporu, takođe i onim Srbima iz Kanade, srednjem zapadu SAD. Ogroman uspeh za sve nas. 

Republika

Foto: Srpski telegraf/Vladimir Lukić

Predsednik Aleksandar Vučić na "Nikoli Tesli" pred poletanje aviona za Čikago

 

- Ovo je velika stvar, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo mnogo jedni o drugima. Viktor Igo je rekao da je čovek nije rođen da tegli lance, već da širi krila, zato čestitam Er Srbiji. Ne moramo da idemo u velike gradove, danas možemo da idemo iz našeg Beograda, a i naša zgrada aerodroma koja će se završiti nešto do juna, nešto do kraja godine, nijedan u regionu neće moći da se poredi sa našim. Tek kada sanjate velike snove, možete da uspete, zato smo mi postavili velike ciljeve. 117 miliona evra na računa ima Er Srbija - mi smo danas bolji nego što je JAT bio u Jugoslaviji, a tri puta manji. Hvala vam američki prijatelji, a putnicima želim prijatan let. Svaki let iz Čikaga nam je popunjen do juna.

Inače, kako je ranije objavljeno, Air Serbia je rasprodala sve letove na novoj liniji između Beograda i Čikaga za prvi mesec poslovanja. Prodaja karata je posebno uspešna na letovima iz Čikaga, bez slobodnih mesta do kraja juna.

 

 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (74)

Loading
Miloš

17.05.2023 05:48

Šta reći, velika je ovo stvar, ja lično neću putovati, ali znam koliko će značiti svima u regionu ne samo nama.

Jelena

17.05.2023 05:52

Bravo, divna vest za ljude koji putuju ili imaju nekoga svog tamo.

Beba

17.05.2023 05:52

Divan ispracaj prvog leta za Čikago

Sudija Ris

17.05.2023 05:53

Srbija postaje lider u avio saobraćaju u ovom delu Evrope