PORODICA KARAĐORĐEVIĆ SE UŽIVELA U ULOGU: Igra prestola u zemlji bez kralja

Autor: J. D. J. - M. Ž.

Vesti

03.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Petar "ustupio tron" mlađem bratu Filipu iako Srbija već gotovo osam decenija nije monarhija

PORODICA KARAĐORĐEVIĆ SE UŽIVELA U ULOGU: Igra prestola u zemlji bez kralja

Foto: Wikipedia/Tanjug/ilustracija

Ne smiruje se cirkus s kraljevskom porodicom. Nakon što je princ Petar Karađorđević abdicirao u korist mlađeg brata Filipa oglasilo se i prestolonaslednik Aleksandar uvređen gestom starijeg sina. Međutim, porodična drama dinastije Karađorđević javnosti je zaličila na komediju budući da, tehnički, abdikacija uopšte nije moguća jer Srbija nije monarhija od 1945.

Naime, Aleksandar je rođen u julu 1945, čime je stekao titulu princ prestolonaslednik, ali je monarhija ukinuta četiri meseca kasnije 29. novembra, pa njegova deca, faktički, nemaju nikakvo zvanje, pa prema tome nemaju čega ni da se odriču. Navodna abdikacija izazvala je salvu podsmeha na društvenim mrežama.

Republika

Foto: Wikipedia

Princ Petar Karađorđević

- Jao, super! Nisam znala da to može tako. Moram razmisliti i odabrati neku zemlju u kojoj bih mogla biti samoproglašena kraljica. Ma ne moram baš kraljica, može i grofica ili baronesa. Jedan neće da bude kralj bez kraljevine, drugi hoće da bude kralj bez kraljevine, svi žive u tuđoj kući, država ih finansira, tata se ljuti. Koliko se oni ludo zaje*avaju. E stvarno mi je smešno ovo s kraljevinom, ko bioskop. Naročito ova abdikacija u Španiji - samo su neki od komentara.

Šta je abdikacija

Abdikacija je čin dobrovoljnog odricanja od neke funkcije, zvanja ili časti, naročito prestola. Kroz istoriju su postojale različito motivisane abdikacije. Nekada su one bile u korist dece, braće, sestara, a bilo je i abdikacija iz verskih, političkih i ličnih razloga.

Čak su se i Hrvati podsmevali ovoj vesti. Tako Index.hr piše da bi abdikacija bila velika stvar da srpski presto uopšte postoji, te da nakon abdikacije Petra Drugog, po međunarodnom pravu, Karađorđevići više nemaju pravo na tron i da, praktično, glume kraljevsku porodicu Srbije.

Republika

Foto: printscreen/facebook

Filip Karađorđević sa suprugom

Princ Petar je, podsetimo, saopštio da se odrekao prestola u korist Filipa, koji je time i postao prestolonaslednik. Kako je naveo, u interesu dinastije je da princ naslednik živi u Srbiji a Filip je svoj i život porodice vezao za otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, kraljević Stefan, te da on život nastavlja u Sevilji, gde je i potpisan dokument.

Starešina dinastije prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je, reagujući na postupak sina, rekao da je to pitanje prebrzo pokrenuto, u trenutku dok se nalazio u inostranstvu, kao i da nije sprovedeno u skladu s tradicijom i normama kraljevske porodice i porodičnim pravilnikom.

- Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet, kao starešine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine - kazao je on, očigledno nezadovoljan što nije pitan.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mima

04.05.2022 22:44

Изгубио сам свако поштовање према #принц Филип.