VELIKA BRUKA ŠOLAKOVOG N1! Na dan bombardovanja pljunuli po žrtvama!

Autor:

Vesti

24.03.2021

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na godišnjicu agresije objavili, kao udaran, intervju s doktorom koji tvrdi da tone bačenog NATO uranijuma ne utiču na epidemiju raka i drugih bolesti

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak


Na 22-godišnjicu početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije mediji pod kontrolom Dragana Šolaka, partnera lidera SSP Dragana Đilasa, bukvalno su pljunuli na žrtve, ali i sve one koji su godinama kasnije umrli od najtežih bolesti zbog uranijuma i otrova posejanog po Srbiji i Crnoj Gori.

Umesto kulture sećanja i uvažavanja žrtava, među kojima je i 79 dece, N1 je baš u vreme godišnjice početka bombardovanja objavio intervju epidemiologa Zorana Radovanovića, koji tvrdi da ne postoji ne samo direktna već ni indirektna veza između osiromašenog uranijuma, koji je Alijansa koristila tokom bombardovanja, i kancerogenih oboljenja u Srbiji?!

- To znaju i moji oponenti. Niko ne bi smeo da tvrdi takvu glupost van granica Srbije da je osiromašeni uranijum kancerogen - rekao je Radovanović.

Foto: printscreen
SVIMA ZA NAUK

Naveo je da Međunarodna agencija za izučavanje raka u Lionu, koja je napravila listu od 500 kancerogenih supstanci koje mogu da dovedu do raka, uranijum nije uvrstila ni u najblažu grupu - moguće uzročnike raka.

- Još davno ponudio sam kao izazov, ko god od kolega drži do sebe i sprema se da putuje u inostranstvo da to kaže ako hoće da crveni pred kolegama - rekao je Radovanović.

Ovo je izazvalo oštru osudu javnosti, naročito što je (ne)namerno ignorisana činjenica da je parlamentarna komisija u Italiji još pre tri godine zaključila da su italijanski vojnici u mirovnim misijama na KiM i BiH bili izloženi zastrašujućim nivoima osiromašenog uranijuma, što je uzrokovalo tumore (pogledajte okvir).

- Sram vas bilo. Ali sram vas bilo. Ovo treba zapamtiti i nikada zaboraviti ni dotičnom gospodinu ni mediju koji je ovo objavio. Sram vas bilo. Sram bilo i sve koji su lajkovali ovaj post na N1 o tome da ne postoji ni indirektna veza između osiromašenog uranijuma i raka. Dovoljno je malo proveriti. U Italiji je veliki broj NATO vojnika dobio presudu i odštetu. Sram vas bilo - odreagovao je lider DJB Saša Radulović.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Saša Radulović

Za razliku od naše države, koja, kako je dodao, nikakvu statistiku nije vodila, u Italiji je veliki broj NATO vojnika dobio teške bolesti i tumore, tužio i dobio:

- NATO se mnogo trudio da propagandom to sakrije. Nama svima za nauk. Kada vam sledeći put ovaj "medij" ili ovaj "stručnjak" budu govorili o bilo čemu, da znate kako to što govore da protumačite. "Mediji" su najveći politički protivnici građana. Zato što nisu mediji, već propagandni kanali.

JASNA VEZA

I advokat Vojin Biljić je istakao da su, osim italijanskih, čak i neki srpski sudovi kroz ozbiljno rađena veštačenja, pravosnažnim presudama utvrdili da postoji veza između uranijuma i rasta broja obolelih od tumora.

- I baš bih voleo da znam na čemu je zasnovan ovaj "naučni" pristup. Koliko ljudi je eksperimentom izložio osiromašenom uranijumu i koliko njih nije obolelo? Jug Srbije zna, Italijani znaju. Između ostalog, čovek može da se razboli i od vitamina C, a kamoli od hemijskih bombi - konstatovao je Biljić.

On je ukazao da se pred sudovima trenutno vodi veliki broj postupaka protiv NATO pakta sa upravo ovim predmetom spora, pa je zamolio N1 da odgovori na pitanje: "Da li ste vi i vaš sagovornik svesni šta znači ometanje pravde?"

 

Presude obolelima zbog izloženosti uranijumu u Italiji i po 300.000 evra

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Proteklih godina brojni teško oboleli građani podigli su tužbe za naknadu štete pred nacionalnim sudovima 19 država, članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ 1999, a u kojem je korišćen osiromašeni uranijum. Osnova su sudske presude upravo tih država kojima se određuje naknada štete njihovim građanima obolelim od karcinoma koji su, kao vojnici, prethodno boravili na KiM. U tim presudama se nedvosmisleno navodi da je njihova bolest posledica izloženosti osiromašenom uranijumu. Najpre se radi o presudama u Italiji, kojima se nalaže tamošnjem ministarstvu odbrane da oštećenim vojnicima isplati "pravednu odštetu u maksimalnoj predviđenoj meri, sa kamatama". Neke su bile i po 250.000-300.000 evra.

 

General Lazarević: U Hagu utvrdili da bolujem od posledica radioaktivnih čestica

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Lazarević

Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije, kaže da je on primer štetnog delovanja bačenog uranijuma.

- Dok sam bio u Hagu, u dijagnozi bolesti je navedeno da je posledica radioaktivnih čestica. Ne bi oni, naročito u Hagu, to napisali da nije tačno. Uz to znam dosta ljudi, saboraca koji su preminuli od raka, istih posledica - kaže za Srpski telegraf Lazarević.

General, inače, tvrdi da je na našu zemlju tokom NATO bombardovanja bačeno 60 tona radioaktivne municije i da je ekvivalent eksploziva korišćenih 1999. između šest i osam nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu:

- Nauka je pokazala da će dejstvo tih hemijskih koktela trajati narednih četiri i po milijarde godina. Nažalost, posledice bombardovanja trpećemo milenijumima. Ali i region jer se dejstvo širi 1.000 kilometara od mesta udara.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading