MALBAŠA BI DA ZIDA NA KALEMEGDANU! Bahati tajkun udara na spomenik kulture: Vlasnik "Jadrana" bi da gradi na lokaciji gde je zoološki vrt!

Autor:

Vesti

22.02.2023

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik "Jadrana" planira da na lokaciji gde je sada zoološki vrt sagradi stambeni kompleks, saznaje Republika.

MALBAŠA BI DA ZIDA NA KALEMEGDANU! Bahati tajkun udara na spomenik kulture: Vlasnik "Jadrana" bi da gradi na lokaciji gde je zoološki vrt!

Foto: ST/V. LUKIĆ/printscreen

Tajkun Nikola Malbaša, vlasnik kompanije "Jadran", osim što dobija milionske poslove od države i nekažnjeno zida na divlje, sada je bacio oko, ni manje ni više, nego na najveći kulturno-istorijski biser Beograda - Kalemegdan!

HVALI SE VEZAMA

Naime, prema saznanjima Srpskog telegrafa, on je već napravio projekat hotelsko-rezidencijalnog kompleksa, koji je nazvao "Despot Stefan", a planirano je da nikne u srcu grada, na mestu gde je sada zoološki vrt. Uprkos tome što je gradonačelnik Beograda

Aleksandar Šapić kategorično izjavio da na toj lokaciji neće biti nikakve gradnje jer se radi o kulturnom dobru, bahati Malbaša za to ne haje.

- Naravno, ništa se neće graditi posle preseljenja zoološkog vrta i zaista ne mogu da verujem da nekome takve gluposti mogu da padnu na pamet. Naprotiv, time se upravo stiče prvi uslov da se Kalemegdan, kao naše kulturno dobro, nađe pod zaštitom Uneska, što nije bilo moguće dok se tu nalazio zoo-vrt - rekao je nedavno Šapić.

Republika

Foto: Printskrin: BEoinfo

 

 

Međutim, naš sagovornik upućen u tajkunove planove otkriva da se Malbaša svuda hvali projektom i tvrdi da je to gotova stvar:

- Poziva se na jake veze među nekim funkcionerima i kaže da se samo čeka trenutak kada će i poslednja životinja biti preseljena na Adu Safari da bi počeo s raščišćavanjem terena. Sav ponosan priča da će kvadrat u njegovom kompleksu biti skuplji čak i od Beograda na vodi, a da su neki njegovi prijatelji već rezervisali stanove. O kakvom megalomanu se radi dovoljno govori to što je kompleks nazvao po Despotu Stefanu, koji je Beogradu prvi dao status prestonice.

BEZ ODGOVORA

Republika danima pokušava da dobije odgovor od vlasnika "Jadrana", ali neuspešno. Prvi mejl smo poslali još 14. februara, ali povratne reakcije nije bilo. Kada smo s firmom kontaktirali telefonom, upućeni smo na Malbašinu saradnicu, koja nam je u petak rekla da nije obaveštena o čemu se radi jer je na odmoru i zamolila da joj damo vremena do ponedeljka.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 

Međutim, prekjuče je tvrdila da još nije stigla da razgovara s vlasnikom firme, a posle naše napomene da ćemo tekst morati da objavimo bez druge strane, komunikacija je završena.

Od države poslovi vredni 100 miliona evra

Kao što je Republika već pisala, ovaj tajkun je samo u 2022. od državnih preduzeća dobio poslove vredne 100 miliona evra. Na tenderima učestvuje uglavnom u konzorcijumima, ali i kao jedini ponuđač, pa se "Jadran" javlja i za poslove seče trave i rastinja, izgradnje, sanacije i održavanja puteva.

U avgustu prošle godine, prema podacima APR, dobio je čak devet ugovora, od toga četiri u samo jednom danu, a u martu je pobedio na osam tendera za sasvim različite poslove. Inače, kao i u slučaju "Kalemegdan", ide okolo i hvali se da ima veze među jakim ljudima i da je nedodirljiv.

Takođe, on širom Beograda zida na divlje, s tim da se neki od tih objekata, navodno, vode na članove njegove porodice da bi zavarao trag pravom investitoru.

Pitanja na koja ranije nije odgovorio

- Da li posedujete objekat u Ulici omladinskih brigada i da li je nelegalno izgrađen?
- Koliko nelegalnih objekata ste izgradili, a koliko legalizovali na osnovu Zakona o ozakonjenju?
- Da li neko iz vaše porodice ima nelegalne objekte?
14. februar
- Da li je tačno da već imate izrađen projekat za gradnju stambenog kompleksa na mestu sadašnjeg zoološkog vrta?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
acadeka

22.02.2023 14:39

boze mili kakav bilmez. sa slike se vidi dziber nad dzibeima.