"SEDE PO HOTELIMA I KAFIĆIMA" Poljska vraća vojno sposobne Ukrajince u matičnu zemlju

Autor:

Svet

24.04.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Evropskoj uniji živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca od kojih je oko 860.000 odraslih muškaraca, objavljeno je u bazi podataka Eurostata.

"SEDE PO HOTELIMA I KAFIĆIMA" Poljska vraća vojno sposobne Ukrajince u matičnu zemlju

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Poljska je spremna da pomogne Ukrajini u vraćanju vojno sposobnih Ukrajinaca koji bi mogli da pomognu matičnoj zemlji u ratu protiv Rusije, izjavio je danas poljski ministar odbrane.

Kao rezultat toga, muškarci između 18 i 59 godina koji žive u inostranstvu neće moći da produže, obnove ili dobiju nove putne isprave.

- Poljska je i ranije predlagala da pomogne Ukrajini da se oni koji podležu vojnoj službi vrate u svoju zemlju i ispune svoju građansku dužnost - rekao je poljski ministar odbrane za Polsat Njuz televiziju.

On je dodao da su mnogi Poljaci ogorčeni kada vide mlade Ukrajince kako sede po hotelima i kafićima, prenosi Rojters.

Ukrajinska vlada prethodno je objavila nova pravila da se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji, ali ne i u ukrajinskim diplomatskim i konzularnim odeljenjima u inostranstvu.

U Evropskoj uniji živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca od kojih je oko 860.000 odraslih muškaraca, objavljeno je u bazi podataka Eurostata.

Poljska je odobrila status privremene zaštite za 950.000 državljana Ukrajine.

Podsetimo, poljske vlasti spremne su da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje, izjavio je poljski predsednik, Andžej Duda, u intervjuu za list "Fakt".

 - Ako naši saveznici odluče da u okviru "Nuclear Sharing" rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku - objasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading