"IZVINJAVAMO SE!" Kuba isporučila posmrtne ostatke pogrešnog čoveka kanadskoj porodici (VIDEO)

Autor:

Svet

25.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica pokojnika i dalje čeka isporuku Žaržurovog tela sa Kube, više od mesec dana od njegove smrti.

"IZVINJAVAMO SE!" Kuba isporučila posmrtne ostatke pogrešnog čoveka kanadskoj porodici (VIDEO)

Foto: YouTube/CBC News: The National/Printscreen

Kuba je danas uputila zvanično izvinjenje Kanadi nakon što su vlasti te karipske zemlje greškom isporučile posmrtne ostatke pogrešnog čoveka kanadskoj porodici.

Kubanski ministar inostranih poslova, Bruno Rodrigez, rekao je da je danas razgovarao sa  kanadskom koleginicom, Melani Džoli, o "nesrećnom incidentu".

- Kubanske vlasti pokrenule su istragu kako bi razjasnile okolnosti incidenta. Preneo sam iskreno saučešće i izvinjavam se rođacima i prijateljima preminulog - napisao je on na platformi X.

Kanadska ministarka spoljnih poslova potvrdila je da je razgovarala sa Rodrigezom, napominjući da kanadski zvaničnici sarađuju sa Kubom kako bi se "razrešio nesporazum oko Žaržurovog tela". 

- Zabrinuti smo zbog nezamislive situacije sa kojom se suočila njegova porodica - dodala je Džoli. 

Faraž Žaržur, 68-godišnji kanadski državljanin sirijskog porekla, umro je od srčanog udara na plaži u letovalištu Varadero 22. marta, a nedeljama kasnije porodici je isporučeno telo mnogo mlađeg istetoviranog muškarca, dok se Žaržurovi ostaci vode kao nestali. 

Porodica pokojnika i dalje čeka isporuku Žaržurovog tela sa Kube, više od mesec dana od njegove smrti. 

Porodica, koja živi u Lavalu u Kvebeku, bila je na plaži u Varaderu drugog dana odmora kada je njihov Faraž doživeo infarkt.

Morali su da čekaju sat i po dok nije stigla medicinska pomoć, pošto u blizini nije bilo doktora, a zatim još sedam sati da bi telo bilo prebačeno u Havanu, gde se nalazila najbliža mrtvačnica.

Porodica je potom kontaktirala kanadski Konzulat na Kubi, gde su im savetovali da se odmah vrate u Kanadu i da stupe u kontakt sa tamošnjim vlastima kako bi dogovorili prenos tela kući.

Takođe im je rečeno da plate 10.000 kanadskih dolara za prevoz tela.

Nakon što su platili, članovi porodice su čekali nekoliko nedelja, a da nisu imali nikakve informacije od kanadskih vlasti o tome gde se nalazi Žaržurovo telo.

Posle toga su dobili  obaveštenje da će njegovi ostaci stići 18. aprila.

Međutim, telo koje je na kraju stiglo u Kvebek, zajedno sa potvrdom o Žaržurovoj smrti i putnim ispravama, nije pripadalo pokojniku.

Ruske konzularne službe u Kanadi su kasnije identifikovale čoveka kao ruskog državljanina, čije je telo još u Kanadi, dok su ostaci Žaržura nestali. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading