STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Rat bespilotnih sistema poput scene iz Terminatora u Ukrajini!

Autor:

Svet

20.04.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski napadi na tenkove "Abrams" u Ukrajini podsećaju na scene iz filma "Terminator"

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Rat bespilotnih sistema poput scene iz Terminatora u Ukrajini!

Foto: shutterstock


Prema izveštaju Njujork Tajmsa, bojna polja u Ukrajini uskoro bi mogla postati poprište bitaka koje podsećaju na scene iz poznatog naučno-fantastičnog serijala filmova "Terminator". Naime, prema visokorangiranim izvorima iz SAD i vojnim analitičarima, ruske trupe su uspele da onesposobe pet tenkova američke proizvodnje "Abrams", od ukupno 31 vozila tog tipa u vlasništvu Ukrajinaca. Ono što posebno iznenađuje jeste činjenica da su dronovi postali ključno sredstvo za uništavanje oklopnih vozila i tenkova, menjajući shvatanje savremenog sukoba i ugrožavajući ulogu oklopnih vozila u ratu.



Revolicija u naoružanju: Dronovi kao glavno sredstvo uništavanja

Prema izveštaju, oko 140 onesposobljenih tenkova ukrajinske vojske su stigli iz zemalja članica NATO, pri čemu najveći deo gubitaka čine vozila sovjetske i ukrajinske proizvodnje. Posebno fascinantno jeste to što dronovi, u zavisnosti od njihove veličine i složenosti, mogu koštati svega 500 dolara, što je znatno manje u odnosu na cenu jednog tenka "Abrams" koja iznosi čak 10 miliona dolara. Vojni analitičari ističu da nakon gađanja tenka konvencionalnim naoružanjem, bespilotne letelice se šalju da ga dovrše kako bi se sprečilo da se vozilo odvuče sa bojišta na remont. Ovakav razvoj događaja nagoveštava da bi bitke u budućnosti mogle biti potpuno vođene bespilotnim sistemima, kontrolisanim od strane operatera smeštenih u podzemnim bunkerima.

Borba bespilotnih sistema: Scenario sličan filmu "Terminator"

Pukovnik Markus Rajzner, austrijski vojni analitičar, izrazio je mišljenje da će se u budućnosti bespilotne letelice i bespilotna kopnena vozila boriti jedni protiv drugih, stvarajući scenarij koji podseća na poznati film "Terminator". Njegove reči ukazuju na to da se tehnološki napredak u vojnom sektoru može odraziti na fundamentalne promene u načinu vođenja ratova i sukoba širom sveta.

(NY TIMES)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading