ZELENSKI POSLAO UZNEMIRUJUĆU PORUKU SVETU: 'Napadaće se i druge zemlje'

Autor:

Svet

09.04.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine upozorava na gubljenje rata bez američke vojne pomoći

ZELENSKI POSLAO UZNEMIRUJUĆU PORUKU SVETU:  'Napadaće se i druge zemlje'

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdato je upozorenje u nedelju, naglašavajući da bi Kijev izgubio rat protiv Rusije ako Kongres SAD ne odobri vojnu pomoć u borbi protiv ruske invazije. Ovo je prvi put da je Zelenski spomenuo mogućnost poraza i izrazio svoje brige Zapadu. Trenutno blokiranje desetina milijardi dolara vojne pomoći za Kijev od strane republikanskih zakonodavaca u Kongresu izazvalo je značajnu uzbunu. Zelenski je naglasio kritičnu potrebu da Kongres razume da bez njihove podrške Ukrajina bi se suočila sa teškim ishodom u konfliktu.

Građanske žrtve i ruski napadi

Skorašnja ruska invazija rezultovala je građanskim žrtvama, pri čemu su tri osobe nastradale u ruskom napadu na grad Gulajpole u južnom kraju Zaporoške oblasti. Ivan Fedorov, načelnik kraja, izvestio je da "dva muškarca i jedna žena izgubili su život pod ruševinama svoje kuće koju je pogodilo rusko orudje". Dodatno, još jedna žena, izgubila je život u severoistočnom gradu Kupjansku u Harkіvskoj oblasti, koja je poslednjih meseci imala pojačane napade.

Ukrajinske vanredne službe potvrdile su da je ona umrla pod ruševinama stana na četvrtom spratu stambene zgrade. Dodatno, vlasti u glavnom gradu Harkovu otkrile su da je Rusija izvela još jedan napad u nedelju, ranjavajući pet građana, samo dan posle smrtonosnog napada. U međuvremenu, Rusija je objavila da je jedna mlada žena nastradala u napadu ukrajinskog drona na graničnom području Bjelgoroda. Guverner Vjačeslav Gladkov izjavio je da je šrapnela pogodila automobil u kojem je bila porodica od šest osoba u selu Šagarovka, oko 35 kilometara od ukrajinske granice.

"Nažalost, devojka je preminula od ranjenja", rekao je Gladkov, bez navođenja njenog uzrasta.

Situacija u Ukrajini ostaje nestabilna, sa potencijalom za dalju eskalaciju i katastrofalne posledice ako konflikt nastavi bez rešenja. Štikljiva potreba za međunarodnom intervencijom i podrškom ublažavanja humanitarne krize i sprečavanja daljeg gubitka života je neosporna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading