UKRAJINCI SMOŽDILI RETKO RUSKO NUKLEARNO VOZILO! Snimak prikazuje trenutak njegovog UNIŠTENJA, Rusima je služio u SPECIJALNE svrhe!

Autor:

Svet

28.03.2024

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak sa ratišta prikazuje trenutak kada su ukrajinski dronovi izvršili udar na ovo vozilo.

UKRAJINCI SMOŽDILI RETKO RUSKO NUKLEARNO VOZILO! Snimak prikazuje trenutak njegovog UNIŠTENJA, Rusima je služio u SPECIJALNE svrhe!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska uspela je da uništi retko rusko nuklearno komandno vozilo Ladoga, koje je prvi put bilo upotrebljeno u nuklearnoj katastrofi u Černobilju.

Snimak sa ratišta prikazuje trenutak kada su ukrajinski dronovi izvršili udar na ovo vozilo, koje je dizajnirano u sovjetskoj eri 1970-ih godina kako bi služilo za prevoz višeg osoblja Kremlja u slučaju nuklearnog napada.

Ono je napravljeno na šasiji glavnog borbenog tenka T-80 i korišćeno je za potrebe otklanjanja posledica nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine. Interesantno je da je proizvođač LKZ-a napravio samo četiri ili pet takvih vozila, uključujući i prototip, iše Dejli mejl.

Problemi sa ruskim tenkovima i povećana upotreba zastarele opreme

Ovaj incident baca svetlo na probleme s kojima se Rusija suočava u zameni svoje postojeće tenkovske flote, koja je pretrpela značajnu štetu tokom rata koji traje već više od dve godine. Prema izvorima iz Kijeva, Putinove snage su izgubile čak 6.904 tenka od početka invazije na Ukrajinu. Uz to, ruski zvaničnici su prisiljeni da izvlače zastarele rezervoare iz skladišta, neki čak datiraju još iz 1950-ih godina. Autoritativni profil na društvenim mrežama AFV Recognition, koji prati rusko oružje, izjavio je za Telegraf da je "od svih vozila koja su povučena iz skladišta i koju je Rusija koristila u ovom ratu, ovo poslednje koje sam nadao da ću videti".

Sumnje u povećanu proizvodnju novih tenkova i obnavljanje starije opreme

Iako Rusija tvrdi da je povećala proizvodnju novih tenkova kako bi zamenila izgubljene u borbi, stručnjaci sumnjaju u ove tvrdnje. Umesto toga, veruje se da ruska vojska zapravo obnavlja stariju opremu koja se nalazila u skladištu još od kraja Hladnog rata, a možda i duže, prema pisanju Dejli mejla. Ovaj razvoj događaja baca sumnju na sposobnost Rusije da efikasno modernizuje svoju vojnu opremu i održava korak sa zahtevima savremenog ratovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading