KAIRO ODLAZI U ISTORIJU: Pogledajte kako niče nova egipatska prestonica usred pustinje, već se može pohvaliti sa nekoliko znamenitosti (VIDEO)

Autor:

Svet

21.03.2024

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kritičari su zabrinuti zbog troškova, jer Egipat prolazi kroz ekonomsku krizu i pod povećanim pritiskom rata u Gazi.

KAIRO ODLAZI U ISTORIJU: Pogledajte kako niče nova egipatska prestonica usred pustinje, već se može pohvaliti sa nekoliko znamenitosti (VIDEO)

Foto: YouTube/Reuters/Printscreen

Nova egipatska prestonica podignuta je usred pustinje na udaljenosti od 48 kilometara od Kaira. Već se može pohvaliti najvišom kulom u Africi i najvećom katedralom na Bliskom istoku. Grad je jedan u nizu megaprojekata pod predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

Izgradnja nove administrativne prestonice počela je 2016. godine i odvija se u fazama. Prema rečima Haleda Abasa, predsednika Administrativnog kapitala za urbani razvoj (ACUD), kompanije koja nadgleda projekat, prva faza je skoro završena, a početak druge faze se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, piše CNN.

Polako, ali sigurno, grad počinje da oživljava. Prema rečima Abasa, uselilo se više od 1.500 porodica, a do kraja 2024. očekuje da će taj broj porasti na 10.000.

Pošto su se neka ministarstva već preselila u novi grad, tamo već radi 48.000 državnih službenika, ali mnogi putuju iz Istočnog Kaira električnim vozom koji je počeo sa radom prošle godine.

U martu, kada parlament počne da premešta svoje sastanke iz grada, a nekoliko banaka i kompanija preseli svoja sedišta u novi grad, očekuje se da će se preseliti još više ljudi.

- Na kraju, upravljanje celom zemljom će se odvijati iz novog grada - rekao je Abas.

 

On navodi da je prva faza koštala oko 10,6 milijardi dolara. Ukupni troškovi projekta su ranije procenjeni na 58 milijardi dolara, a Vlada je rekla da će biti finansiran iz ACUD-a i prihoda od prodaje zemljišta, iako se u nekim izveštajima tvrdi da bi to koštalo državu milijarde.

Kritičari su zabrinuti zbog troškova, jer Egipat prolazi kroz ekonomsku krizu i pod povećanim pritiskom rata u Gazi.

Egipatska ekonomija se oslanja na međunarodno finansiranje, uključujući Svetsku banku, koja je najavila da će Egiptu obezbediti više od 6 milijardi dolara u periodu od tri godine.

Međunarodni monetarni fond je nedavno rekao da će povećati trenutni kreditni program Egipta sa tri milijarde dolara na osam milijardi dolara, u zavisnosti od ekonomskih reformi, uključujući novi okvir za usporavanje potrošnje na infrastrukturu, za smanjenje inflacije i očuvanje održivosti duga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading