RUSKA ELITNA JEDINICA POKUŠALA DA UBIJE ZELENSKOG PRVOG DANA RATA: Otkriveni detalji pokušaja likvidacije

Autor:

Svet

04.03.2024

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski obaveštajci pokušali da likvidiraju predsednika Zelenskog

RUSKA ELITNA JEDINICA POKUŠALA DA UBIJE ZELENSKOG PRVOG DANA RATA: Otkriveni detalji pokušaja likvidacije

Foto: Profimedia, Tanjug/AP


Istraživački novinar Hristo Grozev izneli je tvrdnju da je elitna jedinica ruske GRU pokušala da likvidira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prvog dana rata. Prema Grozevu, ruski obaveštajci Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov su stigli u Ukrajinu pre same invazije kao deo elitne grupe od 30 specijalaca sa namerom da ubiju predsednika Ukrajine.

Operacija u Кijevu i nadgledanje od strane generala GRU

Grozev je naveo da su ruski obaveštajci, došavši preko Belorusije, planirali da budu blizu Кijeva. Navodno, neki od njih su čak ušli u Кijev i pripremali se da zauzmu političku četvrt grada. On tvrdi da je grupu nadgledao lično general GRU Andrej Averjanov, ističući da iste snage bezbednosti stoje iza dizanja u vazduh skladišta municije u Češkoj i Bugarskoj pre rata. Grozev je takođe naveo da je deo pripadnika grupe poginuo, dok su ostali napustili teritoriju Ukrajine.

- Došli su preko Belorusije da bi bili blizu Кijeva. Neki od njih su ušli u Кijev i spremali se da zauzmu političku četvrt grada - rekao je Grozev u intervjuu novinaru Mihailu Zigaru.


Pokušaji atentata na predsednika

Prema navodima Independent-a, Zelenski je preživeo više od 12 pokušaja ubistva od početka rata. Takođe, ukrajinski portal Strana tvrdi da su mesec dana nakon početka rata u Užgorodu privedeni diverzanti koji su pripremali pokušaj atentata na predsednika Ukrajine.

Ove tvrdnje istraživačkog novinara Hrista Grozeva izazivaju ozbiljnu zabrinutost i postavljaju pitanja o mogućim daljim pokušajima atentata na predsednika Zelenskog. Situacija u Ukrajini i uloga ruskih obaveštajnih agencija dodatno su u fokusu medija i javnosti, izazivajući zabrinutost za stabilnost i bezbednost regiona.

(Strana)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Dragana

04.03.2024 22:37

Budalaština. Da su Rusi hteli da ga ubiju, ubili bi ga.