GRČKA LEGALIZOVALA ISTOPOLNE BRAKOVE: Prva većinski pravoslavna zemlja koja je donela ovu odluku

Autor:

Svet

15.02.2024

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Kirijakos Micotakis istakao je hrabrost novog zakona koji, prema njegovim rečima, "uklanja ozbiljnu nejednakost".

GRČKA LEGALIZOVALA ISTOPOLNE BRAKOVE: Prva većinski pravoslavna zemlja koja je donela ovu odluku

Foto: shutterstock

Grčka je postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim hrišćanima koja je legalizovala istopolne brakove, otvarajući put i za usvajanje dece od strane istopolnih parova. Ova odluka je rezultat žestoke debate koja je podelila zemlju, a koju je predvodila moćna Grčka pravoslavna crkva.

Premijer Kirijakos Micotakis istakao je hrabrost novog zakona koji, prema njegovim rečima, "uklanja ozbiljnu nejednakost". Uoči glasanja, premijer je naglasio da će ova reforma omogućiti nevidljivim osobama da postanu vidljive, pružajući mnogim decom pravo da nađu svoje mesto. Micotakis je dobio podršku opozicionih partija kako bi prešao preko crte, s obzirom na unutrašnje podele u vladajućoj stranci.

LGBTQ+ organizacije u Grčkoj su pozdravile ovo istorijsko glasanje, ističući da je ovo važan korak ka ravnopravnosti u braku i pravima istopolnih parova. Grčka se pridružila grupi od 15 članica Evropske unije koje su već legalizovale istopolne brakove, dok je ova praksa dozvoljena u 35 zemalja širom sveta, navodi CNN.

Grčka pravoslavna crkva je bila jedan od glavnih protivnika ove reforme, što je rezultiralo podelama unutar zemlje. Ovo je prvi put da je Grčka, kao zemlja jugoistočne Evrope, usvojila ravnopravnost u braku, prelazeći prepreke koje je postavljala Crkva.

Ovaj korak predstavlja veliki pomak ka inkluzivnijem društvu, otvarajući vrata za promene koje će imati dubok uticaj na živote mnogih građana Grčke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading