DA LI STE ČULI ZA "SVETO KOPLJE"? Ovaj UKRAJINSKI vojnik uništio je više od 40 ruskih vozila uz pomoć jednog oružja!

Autor:

Svet

28.01.2024

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski lovac na tenkove otkriva: "Imam ukus za krv i neću stati"

DA LI STE ČULI ZA "SVETO KOPLJE"? Ovaj UKRAJINSKI vojnik uništio je više od 40 ruskih vozila uz pomoć jednog oružja!

Foto: The Sun/Printscreen

Samo nekoliko nedelja nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, protivtenkovsko oružje postalo je toliko popularno da je dobilo nadimak "Sveto Koplje". Meme koji je prikazivao ovo oružje zajedno sa likom Device Marije postao je viralan, doprinoseći popularnosti "Svetog Koplja".
 

Ukrajinski lovac na tenkove, poznat pod nadimkom "Gagauz", komandant tima za vođene protivtenkovske rakete 79. brigade, izjavio je da nikada neće prestati sa uništavanjem ruskih vozila jer je "stekao ukus za krv". Gagauz, koji koristi američku "Javelin"(Koplje) raketu, koja je ključna u uništavanju ruskih tenkova, otkriva da je zaljubljen u ovaj protivtenkovski sistem.



Ljubav prema Javelin raketama

Gagauz je prvi put koristio Javelin lanser tokom borbenih dejstava leta 2022. godine i od tada je uništio više od 40 ruskih vozila, uključujući borbeno vozilo MT-LB, tenkove, oklopna transportna vozila BTR i inženjerska vozila. On ističe da je čak i više od 60 vozila oštećeno, ako se računaju i ona koja su se povukla nakon udara.

Uspeh na terenu

Gagauz je opisao svoje iskustvo koristeći Javelin raketu rekavši:

"Pripremio sam se, video cilj, lansirao raketu. Pogodio sam ga, a onda sam stekao ukus za krv i želju da uništim još njih. Obožavam to. Obavljam svoj posao efikasno, pa sam počeo drugačije da se osećam prema tome. Počeo sam da ga volim."

Republika

Foto: The Sun/Printscreen

 

 


Moć Javelin rakete

Javelin lanseri koštaju oko 178.000 dolara, dok svaka zamenska raketa košta oko 78.000 dolara. Raketa ima dve eksplozivne bojeve glave i sposobna je da probije čak i najtvrđe tenkove, uključujući ruski glavni borbeni tenk T-90. Ova raketa funkcioniše tako što se zaključava na termalnu sliku cilja koristeći senzore toplote.

Podrška iz inostranstva

Ukrajinski vojnici su zahvalili Velikoj Britaniji što im je poslala protivtenkovsko oružje, nazivajući ga "prelepom stvari". Britanski ministar odbrane Ben Volas je saopštio da će "male pošiljke" Javelin protivtenkovskih raketa biti dostavljene Ukrajini kako bi im se pomoglo u borbi protiv Rusije.


Gagauz ističe da će nastaviti da se bori protiv ruskih snaga sve dok god bude mogao, koristeći svoje veštine i Javelin raketu kako bi održavao vojnu ravnotežu uprkos nadmoćnijem protivniku. Ovaj sukob je pokazao važnost podrške i snabdevanja ukrajinskih snaga kako bi se suprotstavile ruskoj agresiji.

(The Sun)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading