OTKRIVAMO: Šta se zaista dešavalo u trenutku hapšenja u poljskoj predsedničkoj palati?

Autor:

Svet

09.01.2024

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hapšenje bivšeg ministra i njegovog zamenika

OTKRIVAMO: Šta se zaista dešavalo u trenutku hapšenja u poljskoj predsedničkoj palati?

Foto: Credit: Rafal Guz / PAP / Profimedia


U predsedničkoj palati u Poljskoj, večeras se dogodilo hapšenje bivšeg ministra policije Mariusa Kaminskog i njegovog nekadašnjeg zamenika Macieja Vasika, koji su ujedno i poslanici stranke Pravo i pravda (PiS). Policija je ušla u palatu i uhapsila ove političare, dok je predsednik Andždej Duda bio na sastanku sa beloruskom opozicionarkom Svetlanom Tihanovskom.

**Planirano hapšenje u odsustvu predsednika**

Prema izvorima iz poljskih medija, policija je pažljivo isplanirala hapšenje kako bi izbegla mogućnost da predsednik Duda interveniše i zaštiti Kaminskog i Vasiku. Takođe, nenaoružani policajci su ušli u palatu samo kada su bili sigurni da predsednik nije prisutan.

"Čekali su trenutak da predsednik ne bude u Palati, kako bi izbegli situaciju da se tokom intervencije iznenada pojavi šef države i pokuša da ih lično zaštiti, uhvati za ruke ili slično. Onda bi nastao problem. Stigla je dojava da je predsednik već u Belvederu i da je moguće ući u Palatu na Krakovskom przedmješću", tvrdi izvor koji je upoznat sa detaljima akcije.



**Reakcija privedenih i njihovih pristalica**

Prilikom hapšenja, Kaminski i Vasik su zatečeni u prostorijama palate, a odmah im je oduzet mobilni telefon. Njihovi advokati potvrdili su da su privedeni i odvedeni na ispitivanje u jednu od stanica u Varšavi, ispred koje se okupio veliki broj pristalica stranke PiS, zahtevajući njihovo oslobađanje.

"Vasik je nekog pokušao da pozove, a Kaminski je bio šokiran što je policija ušla u palatu bez problema", tvrdi izvor.



**Sukob između šefa države i nove poljske vlade**

Hapšenje je usledilo nakon sukoba između šefa države i nove poljske vlade, pri čemu je premijer Donald Tusk optužio predsednika Dudu da ometa pravdu. Mediji podsećaju da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedelja nakon što je PiS došao na vlast, iako je Kaminski bio osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji.

**Sudska presuda i reakcija javnosti**

Vrhovni sud je prošle godine naložio ponovno otvaranje slučaja, a u decembru su Kaminski i Vasik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja. Ovo hapšenje izazvalo je reakciju javnosti, kako pristalica PiS-a, tako i demonstranata koji su se okupili ispred predsedničke palate, zahtevajući pravičnost i odgovornost za političare koji su osuđeni.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading