ŠTA JE POZADINA ORBANOVOG NAPUŠTANJA SEDNICE EU? Šolc izvukao KECA iz rukava, poručio mu samo JEDNO!

Autor:

Svet

15.12.2023

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon tri sata napetih razgovora, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je Orbanu sledeće.

ŠTA JE POZADINA ORBANOVOG NAPUŠTANJA SEDNICE EU? Šolc izvukao KECA iz rukava, poručio mu samo JEDNO!

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban izašao je iz prostorije kada se na sastanku Evropskog saveta u Briselu glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, objavile su agencije.

Nakon tri sata napetih razgovora, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je Orbanu da naprave pauzu: ‘Da možda izađemo i popijemo kafu?', prenosi Politiko.

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc pije kafu

Ako Orban zaista nije bio spreman da pristane na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebalo je da razmisli o napuštanju prostorije nakratko, rekao je nemački kancelar pred svojim kolegama iz EU-a okupljenih oko kružnog pregovaračkog stola na samitu čelnika u četvrtak.

Kako je pojasnio Šolc, tako bi 26 čelnika EU-a koji su ostali u prostoriji mogli jednoglasno da odobre pridruživanje Ukrajine Uniji. 

Pravila EU-a kažu da odluka mora biti donesena jednoglasno, čak i ako je jedan čelnik odsutan. Pritom bi Orban još uvek mogao reći da nije glasao za.

Nakon što su njih dvojica porazgovarali nasamo, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put istorijskog odluci EU da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon višednevne neizvesnosti s obzirom na Orbanovo žestoko protivljenje.

Šolcova izvanredna strategija, koju su za Politiko opisala tri zvaničnika upoznata s događajima, začudila je mnoge u Briselu, ali i šire. Nastup naslednika Angele Merkel na evropskoj pozornici dosad je uglavnom bio razočaravajući, a kritičari mu zameraju nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikacijskih veština za razliku od bivše kancelarke, piše Politiko.

Ideja da jedan čelnik EU-a napusti prostoriju kako bi bio jednoglasan vrlo je neobična. Zapravo, zvaničnici i diplomate EU-a na samitu u četvrtak nisu mogli reći je li potez koji je izveo Šolc ikada pre korišćen.

- Poslužio se starim trikom iz svog vremena u mladim socijalistima - rekao je jedan dužnosnik, misleći na organizaciju mladih Socijaldemokratske stranke (SPD) u kojoj je kancelar bio zamenik predsednika tokom 1980-ih.

Jedan zvaničnik, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je da se Orbanovo stajalište počelo ljuljati tokom zajedničke rasprave za doručkom u društvu Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Saveta EU Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Tokom obroka Orban se trudio da pruži uverljive argumente za svoj stav da zbog narušene vladavine prava u Ukrajini nije spreman za pristupanje, rekao je zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, na samitu, čelnici EU-a nastavili su da kritikuju mađarskog premijera zbog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom, prenosi Kurir.

- Šolc je došao u pravo vreme sa svojim predlogom - rekao je jedan diplomata EU-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading