SVI SPASENI I SVI NEPOVREĐENI! Posle 16 dana agonije, više od 40 radnika izvučeno iz zatrpanog tunela u Indiji!

Autor:

Svet

28.11.2023

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijski stručnjak Arnold Diks, koji je bio angažovan kao konsultant, opisao je ovu operaciju kao najtežu koju je do sada iskusio u karijeri.

SVI SPASENI I SVI NEPOVREĐENI! Posle 16 dana agonije, više od 40 radnika izvučeno iz zatrpanog tunela u Indiji!

Foto: Sajjad HUSSAIN / AFP / Profimedia

Radnici, koji su duže od dve nedelje bili zatrpani u obrušenom tunelu na severu Indije,  konačno su spaseni i to - nepovređeni. Dočekali su ih porodica i prijatelji, a odvezeni su do obližnje bolnice samo radi kontrolnih pregleda.

Republika

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Spasavanje radnika, tunel, Indija

 

Vlasti su sve vreme snabdevale ljude kiseonikom, hranom i vodom kroz posebnu usku cev. Izvučeni su kroz cev od 90 centimetara u prečniku koja je bila ugurana u obrušeni tunel.

Republika

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Spasavanje radnika, tunel, Indija

 

Ovo je bila izuzetno teška operacija spasavanja, posebno zbog jake seizmičke aktivnosti u Himalajima.



Spasilačka misija je bila izuzetno zahtevna, sa nizom neuspeha i prepreka. Radnike je na kraju izvukla grupa rudara pomoću ručnih bušilica kojom su probijali stenu.

Među brojnim preprekama bio je i kvar glavne mašine za bušenje. Australijski stručnjak Arnold Diks, koji je bio angažovan kao konsultant, opisao je ovu operaciju kao najtežu koju je do sada iskusio u karijeri.


Tunel Silkjara deo je glavnog projekta Čar Dam, vrednog 1,5 milijardi dolara, koji asfaltiranim putevima povezuje ključna hinduistička mesta za hodočasnike u podnožju planina. Ove planine su podložne zemljotresima, što čini izgradnju infrastrukture izuzetno teškom. Ekolozi upozoravaju da planine poput Himalaja nisu pogodne za masivnu izgradnju infrastrukture.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading