JOŠ SAMO NEKOLIKO METARA! Dobre vesti iz Indije: Spasioci na korak od radnika zarobljenih u tunelu!

Autor:

Vesti

28.11.2023

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spasioci su uspeli da probiju ruševine i dođu na nekoliko metara od 41 muškarca zarobljenih u indijskom tunelu, izjavio je zvaničnik.

JOŠ SAMO NEKOLIKO METARA! Dobre vesti iz Indije: Spasioci na korak od radnika zarobljenih u tunelu!

Foto: Tanjug/SDRF via AP

Radnici sa niskim primanjima iz najsiromašnijih indijskih država bili su zaglavljeni u tunelu na autoputu od 4,5 kilometara u Utarakhandu više od dve nedelje.

Prošle nedelje, kvar na mašini za bušenje odložio je akciju spasavanja. Međutim, u ponedeljak su angažovani "rudari pacovi" kako bi ručno bušili kroz stene i šljunak.

Kirti Panvar, portparol državne vlade, izjavio je da desetak muškaraca smenjuje rad sa ručnim alatima, napredujući dobro preko noći, prema rečima ranijih zvaničnika.

Dipak Patil, viši oficir koji rukovodi spasilačkom operacijom, izjavio je preko noći da je preostalo oko šest ili sedam metara do potpunog oslobađanja. Na pitanje da li će se do muškaraca moći doći u utorak, odgovorio je: "Naravno, 100%".

Paralelno sa horizontalnim bušenjem, spasioci su takođe počeli da prave vertikalni kanal. Sajed Ata Hasnain, član Nacionalne uprave za upravljanje katastrofama, upozorio je da postupak postaje "složeniji" zbog kvara na mašini, što će usporiti proces.

Muškarci su bili snabdeveni hranom, vodom, svetlom, kiseonikom i lekovima kroz cev. Hasnain je naglasio potrebu za praćenjem njihovog psihičkog stanja, dok je glavni ministar Utarakhanda, Puškar Sing Dami, izjavio novinarima da su muškarci dobro raspoloženi, poručujući: "Uzmite koliko god vam je potrebno dana, ne brinite za nas".

Tunel je deo autoputa Čar Dam vrednog 1,2 milijarde funti, koji se gradi kako bi povezao četiri hinduistička mesta hodočašća putem mreže od 800 kilometara. Iako uzroci urušavanja nisu zvanično saopšteni, ranije su zabeleženi klizišta, zemljotresi i poplave u toj oblasti, javlja "Sky News".

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading