ZAPADNA OBALA DRHTI OD STRAHA U SENCI RATA U GAZI: Okruženi kavezima i žilet-žicom, Palestinci ne smeju ni da stoje na prozoru

Autor:

Svet

24.11.2023

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok globalna pažnja ostaje usmerena na sukobe u Gazi i Libanu, situacija na Zapadnoj obali postaje sve napetija, pretvarajući se u potencijalni treći front ovog regionalnog sukoba. Izraelski ratni avioni, reagujući na teroristički napad Hamasa koji je označio početak novog rata, izazvali su haos na Zapadnoj obali, stavljajući je na ivicu eskalacije.

ZAPADNA OBALA DRHTI OD STRAHA U SENCI RATA U GAZI:  Okruženi kavezima i žilet-žicom, Palestinci ne smeju ni da stoje na prozoru

Foto: Tanjug/AP

Odmah nakon što su izraelski avioni nadleteli Pojas Gaze, situacija na Zapadnoj obali postala je napeta i kaotična. Gradovi su podvrgnuti racijama, uveden je policijski čas, a hapšenja i fizički napadi postali su svakodnevna stvarnost za Palestince na Zapadnoj obali. Izraelske snage uhapsile su najmanje 90 Palestinaca, uključujući bivše zatvorenike.

Život pod strogim nadzorom

Favaz Kafiša, kuvar falafela iz Hebrona, opisuje kako je život postao gotovo nepodnošljiv. Sa svojom devetočlanom porodicom, retko izlaze iz kuće iz straha od izraelskih osvetnika. Kontrolni punktovi, betonski zidovi i žilet-žica okružuju njihov svakodnevni život, ograničavajući slobodu kretanja i izloženost spoljašnjem svetu.

Eskalacija nasilja naseljenika

Napadi izraelskih naseljenika na palestinska sela brzo su eskalirali, uz podršku izraelske vojske. UN beleže nezapamćeni porast nasilja, što je dovelo do dubokog očaja među Palestincima. Doseljenici tvrde svoje biblijsko pravo na Zapadnu obalu, dok međunarodna zajednica većinu njih smatra nelegalnim. Nasilje doseljenika postalo je ozbiljan izazov, sa devet Palestinaca ubijenih u napadima i uništenjem hiljada stabala maslina.

Politika podrške naseljenicima

Naseljenici, koji su godinama uživali podršku izraelske vlade, sada imaju glasne zagovornike na najvišim nivoima koalicije premijera Benjamina Netanjahua. Imenovanje Zvije Sukota, naseljenika s kontroverznim prošlim delovanjem, dodatno ukazuje na podršku koju naseljenici sada dobijaju na političkom nivou.

Očekivanja od međunarodne zajednice

Dok se svet suočava s dramatičnim dešavanjima u Gazi i Libanu, situacija na Zapadnoj obali zahteva hitnu pažnju međunarodne zajednice. Nasilje, hapšenja i ograničavanje slobode kretanja predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i bezbednosti na Bliskom istoku. U ovom trenutku, pogled usmeren na Zapadnu obalu postaje od suštinskog značaja kako bi se sprečila dalja eskalacija i zaštitili životi nedužnih ljudi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading