DA LI ĆE KINA I RUSIJA UĆI U VOJNI SAVEZ? Kineski zvaničnik u Moskvi, Šojgu otkrio planove o vojnoj saradnji DVA DŽINA

Autor:

Svet

08.11.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnosi Rusije i Kine su model strateške interakcije zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora sa potpredsednikom kineske Centralne vojne komisije Džangom Jousjaom u Moskvi

DA LI ĆE KINA I RUSIJA UĆI U VOJNI SAVEZ? Kineski zvaničnik u Moskvi, Šojgu otkrio planove o vojnoj saradnji DVA DŽINA

Foto: Tanjug-AP

 "Za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, mi ne stvaramo vojni blok. Odnosi Rusije i Kine su model strateške interakcije zasnovane na poverenju i poštovanju", rekao je Šojgu, preneo je TASS.

On je predložio da se "razgovara o daljim koracima za povećanje bilateralne saradnje u sferi odbrane, kao i da se razmene mišljenja o međunarodnoj agendi".

"Uveren sam da će današnji sastanak biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza između naših zemalja i ministarstava odbrane", rekao je Šojgu. Pre početka razgovora, kineska vojna delegacija dočekana je u zgradi Komandnog centra nacionalne odbrane na posebnoj svečanosti uz učešće počasne garde i vojnog orkestara. Pre sastanka,

Šojgu je gostima pokazao sliku na kojoj su predstavljeni predstavnici savezničkih snaga iz Drugog svetskog rata u pozadini poraženog Rajhstaga. Ovo je drugi put da su se ova dvojica zvaničnika srela u razmaku od 10 dana, nakon razgovora na marginama foruma kojem je Šojgu prisustvovao u Pekingu 30. oktobra, preneo je Rojters.

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping proglasili su partnerstvo "bez ograničenja" manje od tri sedmice pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu prošle godine, a Kina se uzdržala od kritika tamošnjih postupaka Moskve.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading