SNAŽAN PAD PROIZVODNJE OPIJUMA U AVGANISTANU: Talibani zabranili uzgoj narkotika, proizvodnja maka pala za 95 odsto

Autor:

Svet

05.11.2023

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu značajno pala od kada su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika.

SNAŽAN PAD PROIZVODNJE OPIJUMA U AVGANISTANU: Talibani zabranili uzgoj narkotika, proizvodnja maka pala za 95 odsto

Foto: Tanjug/AP

 Prethodnih godina, Avganistan je bio najveći svetski snabdevač opijumskog maka, ali je ove godine uzgoj pao na samo 10.800 hektara, što je smanjenje od 95% u odnosu na prethodnu godinu.

Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC) izvestila je da je smanjenje proizvodnje opijumskog maka dovelo do velikog pritiska na poljoprivrednike u Avganistanu, koji su većinom zavisili od ove proizvodnje. U izveštaju se takođe navodi da je vrednost izvoza maka u prošlosti bila veća od vrednosti svih formalno izvezenih dobara, što ukazuje na značaj ovog sektora u privredi zemlje.

Oštar pad proizvodnje opijumskog maka mogao bi imati ozbiljne posledice za privredu Avganistana, s obzirom da je većina stanovništva u ovoj zemlji u potrebi za humanitarnom pomoći. Izvršna direktorka UNODC, Gada Vali, izjavila je da su potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi poljoprivrednici u Avganistanu mogli da se okrenu drugim vrstama proizvodnje i da se na taj način smanji uzgoj opijumskog maka.

U izveštaju se takođe navodi da bi ovaj pad u proizvodnji opijuma mogao dovesti do smanjenja međunarodne upotrebe ove droge, ali i da postoji opasnost od povećanja upotrebe drugih alternativa, kao što su fentanil ili sintetički opioidi. Procenjuje se da Avganistan pokriva oko 80% svetskog ilegalnog opijuma, pa bi ovaj pad u proizvodnji mogao imati značajan uticaj na globalno tržište droge.

Kao reakcija na ovaj izveštaj, mnogi poljoprivrednici u Avganistanu su se prebacili na uzgoj pšenice, ali je zarada od ove proizvodnje znatno manja u poređenju sa uzgojem opijumskog maka. U međuvremenu, talibani su nastavili da kontrolišu zabranu uzgoja narkotika u zemlji, dok UNODC ističe da je ovo prilika za dugoročnu borbu protiv ilegalnog tržišta droge i štete koju ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Boki

07.11.2023 17:37

Baš mi ih je žao. Ne znam koga mi je žalije da’l uzgajivača ili uživaoca...