RAT NA GRANICI ŠPANIJE I FRANCUSKE I TO OKO VINA! Reke ovog pića teku ulicama! FRANCUSKI VINARI PRESRELI ŠPANSKE, RAZBIJAJU IM CISTERNE, FLAŠE, POLICIJA SE HVATA ZA GLAVU.... (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

21.10.2023

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos smanjenoj potražnji, proizvodnja vina nastavila je rasti u Francuskoj, što je dovelo do prezasićenosti i uzrokovalo pad cena.

RAT NA GRANICI ŠPANIJE I FRANCUSKE I TO OKO VINA! Reke ovog pića teku ulicama! FRANCUSKI VINARI PRESRELI ŠPANSKE, RAZBIJAJU IM CISTERNE, FLAŠE, POLICIJA SE HVATA ZA GLAVU.... (VIDEO/FOTO)

Foto: Printscreen/https://twitter.com/ModoAlt

Francuski vinari presreli su kamione koji su prevozili jeftina španska pića i porazbijali njihov kompletan teret, piše Daily Mail.

Naplatna stanica Le Boulou, oko 15 kilometara od francuske granice sa Španijom, pretvorena je u pravo bojno polje, a desetine demonstranata zaustavljali su kamione i razbijali boce koje su prevozili.

Uništili su nekoliko kompletnih pošiljki vina, porazbijali boce i njihov sadržaj izlili po putu te tako još jednom pokazali francuski način vrlo agresivnog demonstriranja.

 

 

Kako se može videti na fotografijama, hektolitri belog i penušavog vina slivali su se niz put, a na jednoj su cisterni otvorili slavinu, izlili čitav sadržaj pa je crno vino uskoro natopilo tlo.

Druga je grupa demonstranata na gomilu nabacala gomilu paradajza i automobilskih guma, zapalila je i tako napravila ogromnu lomaču.

Frederik Rouanet, predsednik lokalnog sindikata vinara koji su organizirali protest, kazao je da su demonstracije deo "rata protiv ekonomskih kriminalaca koji zlostavljaju ionako uništene vinare".

- Sprečićemo svaki dalji uvoz stranih vina -dodao je.

Ostaje da se vidi hoće li vinom natopljeni protest uroditi plodom, ali poslednice ovako agresivnog pristupa za sada su minimalne s obzirom da je policija besne vinare dosad uglavnom ostavljala na miru.

 

 

U videu objavljenom na Twitteru, vidi se kako demonstranti razbijaju kutiju za kutijom vina Freixenet.

Pre nego je protest eskalirao, delegacija vinara iz različitih sindikata sastala se kako bi raspravljali o uvozu jeftinog španskog vina koji preti opstanku francuskih vinara.

U avgustu su francuski mediji objavili da se vlada sprema da prolije milione litara vina, pa čak i iskopa neke vinograde.

Taj je potez dio nastojanja da se zaustavi pad cena usled pada prodaje. Proizvodnja vina nastavila je rasti u Francuskoj, što je dovelo do prezasićenosti neprodanim vinom, što je zauzvrat uzrokovalo pad cena.

Glavne regije za proizvodnju vina, osobito poznato područje Bordoa u Francuskoj, u velikim su problemima. Francuska vlada razradila je plan od 170 miliona eura za otkup velikih količina vina, koje će potom biti uništeno. Alkohol iz tog vina će se reciklirati za izradu sredstva za dezinfekciju ruku, proizvoda za čišćenje ili parfema.

Pad potrošnje vina

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau rekao je da je plan "usmeren na zaustavljanje kolapsa cena i kako bi vinari mogli ponovno pronaći izvore prihoda". Ali naglasio je da industrija treba "gledati u budućnost, razmišljati o promenama navika potrošača i prilagoditi se".

Podaci Evropske komisije pokazuju da je potrošnja vina za tekuću godinu pala za 15 posto u Francuskoj, 7 posto u Italiji, 10 posto u Španiji i neverojatnih 34 posto u Portugalu.

Komisija je takođe rekla da su najpogođenije vinske regije u Francuskoj, Španiji i Portugalu koje proizvode crno i rose vino.

 

 

S obzirom na veliku zasićenost tržišta, španski uvoznici nastoje pobediti francuske konkurente nudeći niže cene što u opasnost dovodi opstanak mnogih francuskih vinara.

No ovo nije prvi put da su se francuski vinari pobunili protiv jeftinog uvoza na način da uništavaju vina.

Francuski vinari su besni što njihovi tradicionalni rivali - ali i Italijani - izvoze stotine miliona litara vina po vrlo niskim cenama.

2016. su desetine demonstranata zauzeli put u Le Boulouu i zaustavili španske kamione te istresli na tlo njihov sadržaj.

Tada su ispražnjene četiri cisterne sa 70.000 litara vina.

Bonus video.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading