"UKRAJINA I MAĐARSKA SU UŠLE U SKRIVENI RAT": Teške optužbe na račun Orbana: Blokira pristup Kijeva u NATO i EU dok čeka da mu Putin da Zakarpatje

Autor:

Svet

12.10.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban danas ponavlja ruske propagandne narative o invaziji Rusije u punom obimu, odbija pomoć Ukrajini, demonstrativno podržava tople odnose sa Kremljom i pod raznim izgovorima se protivi pomoći EU i ulasku Ukrajine u NATO, piše ukrajinski portal Obozrevatel u oštrom napadu na premijera Mađarske Viktora Orbana.

"UKRAJINA I MAĐARSKA SU UŠLE U SKRIVENI RAT": Teške optužbe na račun Orbana: Blokira pristup Kijeva u NATO i EU dok čeka da mu Putin da Zakarpatje

Foto: Tanjug/AP

U decembru 1991. Mađarska je postala prva država koja je zaključila osnovni politički sporazum sa Ukrajinom i prva koja je otvorila svoju ambasadu u glavnom gradu Ukrajine, a 1992. godine svečano je otvorena ambasada Ukrajine u Mađarskoj, koja je postala prvo diplomatsko predstavništvo Ukrajine u inostranstvu. Danas se situacija dramatično promenila. Nekada prilično prijateljski odnosi su se pretvorili u stalne sporove, a politika susedne države više liči na neku vrstu skrivenog rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Mađarski premijer Viktor Orban danas ponavlja ruske propagandne narative o invaziji Rusije u punom obimu, odbija pomoć Ukrajini, demonstrativno podržava tople odnose sa Kremljom i pod raznim izgovorima se protivi pomoći EU i ulasku Ukrajine u NATO, navodi Obozrevatel.

Kako piše taj portal, Mađarska politika prema Ukrajini se zasniva na sledećim principima:

Protivljenje ulasku Ukrajine u NATO i EU:  Mađarska je članica obe organizacije i ima pravo da stavi veto na prijem Ukrajine. Orban je već više puta rekao da Ukrajina nema šanse da se pridruži NATO-u, a da je njen ulazak u EU nerealan u bliskoj budućnosti.

Igranje na kartu „potlačenih“ nacionalnih manjina. Mađarska ima manjinsku zajednicu u Ukrajini, koja je koncentrisana u Zakarpatju. Orban koristi ove mađarske etničke grupe kao izgovor da se suprotstavi ukrajinskim interesima.

Sarađivanje sa Rusijom: Orban je jedan od retkih lidera EU koji ima bliske odnose sa Vladimirom Putinom. On je odbio da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, a nedavno je posetio Moskvu.

"Rusi će ponovo igrati na takozvanu „mađarsku kartu” i aktuelizovati izmišljene probleme navodnog „zakarpatskog separatizma” nazivajući ukrajinske vojnike „građanima zakarpatskog porekla”. Takve izjave lako idu u skladu sa ruskom propagandom – godinu dana pre invazije Putin je u svom „istorijskom” članku opisao Zakarpatje kao poseban element „ruskog sveta”, piše Obozrevatel.

Prema pisanju portala, ova politika Mađarske ima negativan uticaj na Ukrajinu, navodi portal. Ona otežava Ukrajini da se pridruži NATO-u i EU, a takođe onemogućava da dobije dovoljnu pomoć u borbi protiv ruske invazije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Navodno postoje i sumnje da je Orban dobio neke ustupke od Putina u zamenu za svoju podršku. Na primer, Orban je rekao da je Ukrajina „nesposobna da pobedi u ratu“ i da bi trebalo da se složi sa Rusijom. Ovo su upravo ruski narativi koje Orban ponavlja.

Da li je Putin obećao Orbanu Zakarpatje?

„Nažalost, Orban danas iznosi ruske narative u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini i zapravo zastupa interese Kremlja u Evropskoj uniji i NATO-u“, kaže ukrajinski diplomata, bivši ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 2010-2017 Oleksandr. Levčenko.

„On je lično dao uputstva da se blokiraju neke sankcije EU. Vidimo komunikaciju Moskve sa Budimpeštom, što potvrđuje i činjenica da je to jedina evropska prestonica koja nije proterala ruske špijune koji rade pod diplomatskim pokrićem u Mađarskoj".

Prema rečima Aleksandra Levčenka, ovo prorusko raspoloženje počelo je da raste nakon što je Moskva izrazila želju da izgradi nuklearnu elektranu u Pakši – iznos investicije je skoro 10 milijardi dolara, odnosno ruskih dolara. Naravno, takav projekat je pratila ruska diplomatija i obaveštajci, koji su direktno radili sa najvišim mađarskim predstavnicima. Ovaj projekat je predstavljen kao velika blagodat za mađarski narod, a Rusija je u stvari počela da zauzima veoma ozbiljnu poziciju u politici Mađarske. Osim toga, Kremlj je odredio relativno niske cene nafte i gasa za Mađarsku u poređenju sa drugim zemljama.

„Orban je bio u stalnom kontaktu sa Putinom pre početka agresije velikih razmera“, nastavlja Oleksandar Levčenko, navodeći da će, ako Rusija zauzme Ukrajinu, Zakarpatje preći pod jurisdikciju Mađarske.

Republika

Foto: printscreen

 

 

"Setili smo se i govora Orbana i predstavnika njegove vlade da je spreman da Zakarpatje uzme pod zaštitu mađarske vojske“.

Što se tiče nacionalne manjine, Mađari Zakarpatja su pre svega građani ukrajinske države i nije jasno kako građanin ne može da zna ukrajinski jezik, a kako ga može znati, pošto ga nije učio u školi, – smatra Aleksandar Levčenko. Zbog toga su počeli da se prilagođavaju školski programi, što je uvedeno na zakonodavnom nivou. Budimpešta smatra da je ovim Kijev zapravo prekršio prethodni sporazum koji je važio više od 20 godina i koji se smatrao primernim za obezbeđivanje prava nacionalnih manjina u Evropi. Ovaj faktor igra veoma ozbiljnu ulogu, jer je Mađarska zemlja koja je izgubila mnoge svoje teritorije posle Prvog i Drugog svetskog rata. Ovo je veoma bolno za prosečnog Mađara i stoga svaka vlast želi da nekako obezbedi prava Mađara koji žive na teritoriji drugih država.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading