DOBILA U ZATVORU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Hapšena 13 puta, ZLOSTAVLJANA i OSUĐIVANA, ali i dalje ima samo jedan cilj

Autor:

Svet

06.10.2023

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U obrazloženju nagrade stoji da je hrabra borba Narges Mohamadi imala "ogromnu ličnu cenu"

DOBILA U ZATVORU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Hapšena 13 puta, ZLOSTAVLJANA i OSUĐIVANA, ali i dalje ima samo jedan cilj

Foto: Tanjug/AP

Narges Mohamadi

Iranka Narges Mohamadi (51) koja se još nalazi u zatvoru u Iranu, dobitnica je Nobelove nagrade za mir u 2023. godini.

Kako je naveo Komitet, nagradu je dobila za borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njene napore da promoviše ljudska prava i slobodu za sve.

U obrazloženju nagrade stoji da je hrabra borba Narges Mohamadi imala "ogromnu ličnu cenu".

- Sveukupno, iranski režim ju je hapsio 13 puta, osudio pet puta i to ukupno na 31 godinu zatvora - rekla je Berit Rajs-Andersen, šefica norveškog Nobelovog komiteta u Oslu.

Narges Mohamadi je "još uvek u zatvoru dok govorim", dodaje ona.

Narges Mohamadi je iranska aktivistkinja i zamenica šefa Centra za branioce ljudskih prava (DHRC), koji je osnovala nobelovka Širin Ebadi.

Mohamadi je više puta hapšena od 1998. i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog "širenja propagande".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Mohamadi je navela danas da je globalna podrška i priznanje njenom zalaganju za ljudska prava čini još "odlučnijom i odgovornijom".

Ona je u saopštenju upućenom Njujork Tajmsu, dodala da joj nagrada i podrška takođe daju još više žara i nade.

- Ja se nadam da će ovo priznanje učiniti da Iranci koji protestuju i zalažu se za promene budu još jači i organizovaniji. Pobeda je blizu - navela je Mohamadi na platformi X (Tviter).

Ove godine je takođe bila uključena na BBC-jevu listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz celog sveta.

U decembru prošle godine tokom protesta koje su pokrenuli ubistvo Mahse Aminija u pritvoru, Narges Mohamadi je u izveštaju koji je objavio BBC detaljno opisala seksualno i fizičko zlostavljanje zatočenih žena.

Januara ove godine dala je šokantan izveštaj iz zatvora koji detaljno opisuje stanje žena u zatvoru Evin, uključujući spisak od 58 zatvorenika i proces ispitivanja i torture kroz koje su prošle.

Od ovih žena 57 je ukupno provelo 8350 dana u samici. Njih 56 osuđeno je na ukupno 3300 meseci zatvora.

Njeno zdravlje se pogoršalo dok je bila u zatvoru gde joj se razvila bolest nalik epilepsiji zbog čega je povremeno gubila kontrolu nad mišićima. Posle mesec dana puštena je odvedena u bolnicu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

U julu 2011, Mohamadi je ponovo procesuirana i proglašena krivom za "postupanje protiv nacionalne bezbednosti, članstva u DHRC-u i propagande protiv režima". U septembru je osuđena na 11 godina zatvora.

Kako je tada navela, za presudu je saznala preko svojih advokata te da je presuda od 23 stranice "bez presedana" jer su u njoj više puta upoređivali njene aktivnosti na polju ljudskih prava sa pokušajima rušenja režima.

Krajem februara 2021. objavila je video snimak putem društvenih mreža u kojem objašnjava da je u decembru dva puta pozvana na sud, za slučaj koji je protiv nje pokrenut dok je još bila u zatvoru.

Mohamadi je izjavila da odbija da se pojavi na sudu i da neće poštovati bilo kakve presude. U snimku ona opisuje seksualno zlostavljanje i zlostavljanje kojima su ona i druge žene bile izložene u zatvorima i kaže da vlasti još uvek nisu reagovale na pritužbu koju je u vezi sa tim podnela 24. decembra.

Mohamadi je rođena 21.aprila 1972. Pohađala je Međunarodni univerzitet Imam Homeini, diplomirala fiziku i postala profesionalni inženjer.

Tokom svoje univerzitetske karijere, pisala je članke koji podržavaju ženska prava u studentskim novinama. Takođe je bila aktivna u alpinističkoj grupi, ali joj je zbog političkih aktivnosti kasnije zabranjeno. Mohamadi je nastavila da radi kao novinarka za nekoliko reformističkih novina i objavila je knjigu političkih eseja pod naslovom Reforme, strategija i taktika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Godine 1999. udala se za kolegu proreformskog novinara Tagija Rahmanija, koji je nedugo zatim prvi put uhapšen. Rahmani se preselio u Francusku 2012. nakon što je odslužio ukupno 14 godina zatvora, ali je Mohamadi ostala da nastavi svoj rad na ljudskim pravima. Mohamadi i Rahmani imaju blizance, prenosi Tanjug.

Suprug iranske aktivistkinje izjavio je da će nagrada dodatno podstaći njenu borbu i ohrabriti pokret koji ona predvodi.

- Ova Nobelova nagrada ohrabriće njenu borbu za ljudska prava, ali što je još važnije, to je u stvari nagrada za pokret žena, njihov život i slobodu - rekao je za Rojters suprug dobitnice Nobelove nagrade, Tagi Ramahi, koji živi u Parizu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading