VAGNER SE VRATIO NA FRONT! Borci su već na prvoj liniji, Ukrajinci im poručuju: VIŠE NISTE SILA!

Autor:

Svet

28.09.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plaćenici iz ruske grupe Vagner vraćaju se u borbe na liniji fronta u Ukrajini, rekao je visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

VAGNER SE VRATIO NA FRONT! Borci su već na prvoj liniji, Ukrajinci im poručuju: VIŠE NISTE SILA!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Primećeno je nekoliko stotina boraca iz grupe kojom je nekada upravljao poginuli vojskovođa Jevgenij Prigožin kako se bore u redovima različitih ruskih vojnih jedinica na istočnom frontu, rekao je pukovnik Sergej Čerevatij za Politiko.

Vagnerovi plaćenici su se borili u Ukrajini do maja kada su konačno zauzeli Bahmut, grada u Donjeckoj oblasti koji je srušen tokom devet meseci brutalnih borbi.

Nakon što je Vagner zapao u nered nakon prekinute pobune protiv Kremlja u junu koju je predvodio Prigožin, koji je kasnije poginuo u vatrenoj avionskoj nesreći u avgustu, deo vojnika je dočekao u Belorusiji Aleksandar Lukašenko, ili su raspoređeni u afričke zemlje gde su Rusija ima interes.

„Vagnerovci se nisu krili. Možda su mislili da će to uplašiti naše vojnike. U stvari, to je pokazalo da je Rusiji potrebno novo meso za mlevenje“, rekao je Čerevatiji, zamenik komandanta istočne ukrajinske grupe trupa za strateške komunikacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Vagner kao organizacija je doživeo svoj u Bahmutu. Sada su oni srećniji vojnici poslati u Afriku, gde ima više novca. Oni manje srećni su se vratili u Ukrajinu".

On je dodao da su Ukrajinci prisluškivanjem i izviđanjem potvrdili da su se Vagnerove snage vratile na ratište u Donbasu, ali je upozorio: „Znamo sve o njima“.

Ukrajinski Nacionalni centar otpora je ranije izvestio da je manje od 1.000 Vagnerovih plaćenika ostalo u Belorusiji od septembra.

„Trenutno njih 200 su instruktori u specijalnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Belorusije. Ostali su oni koji ne žele da budu regrutovani ni u nove privatne vojske ni u rusko ministarstvo odbrane“, saopštio je centar otpora, pozivajući se na svoje izvore sa terena.   

Ranije je CNN izvestio da su se Vagnerovi borci vratili u Ukrajinu, pozivajući se na ukrajinske vojnike koji se bore oko Bahmuta. Vagnerovi Telegram kanali su bili tihi o Ukrajini, trenutno objavljujući vesti iz Belorusije, Nigera i Malija.

„Ne vidim ništa posebno u njihovom povratku. Vagner više nije moćna sila. Oni koji su se vratili daleko su od borbenog raspoloženja, jer znaju šta da očekuju ovde“, rekao je Čerevatiji. „Takođe, oni su sada pod kontrolom Ministarstva odbrane. Nekada su sebe nazivali vojnicima sreće, ali sada su više kao vojnici nesreće."

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sto

30.09.2023 08:55

Ukrajina? potonula mora da menja vlast . Zelenski prolva krv i kvari mir među narodima. Balonja !