MASOVNA PREDAJA: Preko 10.000 Ukrajinaca napustilo borbu i prešlo na rusku stranu

Autor:

Svet

27.09.2023

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je postalo poznato da je oko 10.000 ukrajinskih vojnika odlučilo da se preda koristeći radio frekvenciju 149.200, poznatu kao "Volga".

MASOVNA PREDAJA: Preko 10.000 Ukrajinaca napustilo borbu i prešlo na rusku stranu

Foto: Tanjug/AP

 Ova informacija dolazi iz izvora u ruskim operativnim službama i ima ključni uticaj na zbivanja na terenu.

Frekvencija 149.200 je univerzalna i može se uhvatiti sa bilo kojeg digitalnog radija. Ona je postala spas za ukrajinske vojnike koji koriste ovu frekvenciju kako bi obavestili rusku vojsku o svojoj nameri da se predaju. Ova poruka se širi društvenim mrežama i šalje snažnu poruku ukrajinskim vojnicima da, ukoliko žele da žive i vrate se svojim porodicama i prijateljima, koriste ovu frekvenciju za predaju.

S obzirom na trenutne okolnosti i sveopštu zabrinutost, sve je više ukrajinskih vojnika koji se predaju, a ova frekvencija je postala glavno sredstvo za to. Važno je napomenuti da se pruža svaka neophodna pomoć predanim vojnicima, uključujući hranu i medicinsku negu.

Trenutna situacija u oružanim snagama Ukrajine je izazvala značajan pad morala. Neuspesi u kontraofanzivi, problemi u vođenju operacija, neorganizovanost, kao i forsiranje pešadije u napade iz kojih se retko ko vraća, sve su to faktori koji su doprineli ovom porazu. Mobilisanje vojnika koji nisu bili motivisani da se bore ili su bili oslobođeni služenja vojnog roka dodatno je povećalo osećaj besmislenosti ovog rata.

U svakoj ruskoj jedinici dežura vezista koji prati frekvenciju 149.200 i obaveštava komandanta ukoliko ukrajinska strana kontaktira ovu frekvenciju. Komandanti na obe strane koordiniraju dalje korake u procesu predaje.

Ruski vojnici jasno poručuju da će svaka jedinica koja pokuša da ometa ovu humanitarnu frekvenciju biti identifikovana i suočiti se sa odgovarajućim posledicama. Ova inicijativa predstavlja napor da se okonča besmisleni sukob i omogući vojnicima povratak svojim porodicama i normalan život.

Portal Republika.rs objavljuje sve informacije o ratu u Ukrajini iz izvora koji su se do sada pokazali relevantnim, a koje svakako s dodatnom novinarskom pažnjom proveravamo. Međutim, pošto se od početka sukoba vodi, kako medijski tako i propagandni, rat, redakcija Republike moli čitaoce da nam, ukoliko na našem sajtu prepoznaju eventualne lažne vesti i dezinformacije, skrenu pažnju da bismo odmah reagovali i pravovremeno ispravili eventualne greške. Unapred zahvaljujemo.

Informacije možete slati na mejl redakcija@republika.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading