NAJMLAĐI UBICA U ISTORIJI AUSTRALIJE IZLAZI NA SLOBODU: Sa 13 ubio dete! Stručnjaci upozoravaju - opsednut je gubljenjem nevinosti, POREMEĆEN JE I OPASAN

Autor:

Svet

26.08.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psihopata i najmlađi ubica u Australiji koji je ubio nevinu trogodišnju devojčicu sa 13 godina biće pušten iz zatvora uprkos upozorenju stručnjaka da postoji velika šansa da će ponoviti delo.

NAJMLAĐI UBICA U ISTORIJI AUSTRALIJE IZLAZI NA SLOBODU:  Sa 13 ubio dete! Stručnjaci upozoravaju - opsednut je gubljenjem nevinosti, POREMEĆEN JE I OPASAN

Foto: Shutterstock

Sud o nasilju nad detetom

U jednom od najšokantnijih slučajeva u istoriji Australije, sada 36-godišnji muškarac, poznat samo kao SLD, izašao je iz doma svojih usvojitelja i ubio malu Kortni Morli-Klark kada je imao samo 13 godina.

 

Sudija Stiven Kembel doneo je tešku odluku prošlog petka da SLD bude izveden iz zatvora i stavljen pod režim proširenog nadzora (ESO).

 

Sud je zaključio da je SLD imao veoma teško detinjstvo. Bio je jedno od troje dece i zlostavljala ga je majka narkomanka pre nego što je ušao u hraniteljski sistem kada je imao samo dve godine.

Uprkos tome što je bio problematično dete, usvojila ga je porodica u malom gradu Point Clare na centralnoj obali Novog Južnog Južnog Velsa kada je imao četiri godine.

Međutim, novootkrivena stabilnost malo je promenila "poremećenu" prirodu dečaka. 

U vreme kada je postao tinejdžer, psihijatri su bili ubeđeni da nikada neće postati funkcionalna odrasla osoba uklopljena u društvo. Sada znamo da su bili u pravu.

Trogodišnja Kortni Morli-Klark spavala je u svom domu kada ju je SLD oteo iz kreveta u januaru 2001. Njeno telo je otkriveno sledećeg jutra sakriveno u visokoj travi, ubodeno u srce i ostavljeno samo sa pelenom.

SLD, tada star 13 godina i 10 meseci, rado je preuzeo zasluge za užasan zločin.

Tragedija je slomila srca širom Australije, ali sud je bio u nedoumici šta da radi sa mladićem koji je počinio tako okrutno ubistvo. Za smernice o odmeravanju kazne, sudija Džejms Vud je pogledao britanski slučaj malog Džejmsa Bulgera kojeg su mučila i ubila dva desetogodišnja dečaka.

SLD je osuđen na 20 godina zatvora.  Kazna mu je istekla 2021. godine, ali se smatralo da je previše opasan da bi bio pušten na slobodu, prenosi The Weekend Australian .

Prošle nedelje je ponovo procenjena njegova moguća sloboda, ali je ovog puta sudski imenovani veštak dao prednost ESO-u u odnosu na zatvor, napominjući da su male ili nikakve šanse za rehabilitaciju SLD u zatvoru.

Ipak, stručnjaci nisu uvereni da će sloboda rehabilitovati SLD-a.

Sudija Stiven Kembel presudio je prošle nedelje da će SLD biti pušten iz zatvora uprkos upozorenjima stručnjaka da je postao opsednut idejom da izgubi nevinost i da bi mogao postati nasilan „tamo gde mu je želja uskraćena“.

SLD-u je dijagnostikovan teški poremećaj ličnosti sa antisocijalnim i psihopatskim karakteristikama. Njegov nedostatak empatije je izazvan stavom o sopstvenoj važnosti i pravima.

Sud je saslušao dokaze da je SLD opsednut seksualnim fantazijama i idejom da izgubi nevinost. Njegova intenzivna želja u kombinaciji sa njegovim kontinuiranim antisocijalnim stanjem dovela je do straha za sigurnost žena oko njega.

Zabrinjavajuće, sudija Kembel je utvrdio da je SLD „podložan besu u okolnostima u kojima mu je volja uskraćena” i „njegov bes može uključivati upotrebu oružja”.

Prema ESO, SLD će morati da nosi GPS monitor i da bude pod nadzorom u liniji vidljivosti u jedinici za podršku prestupnicima koju vodi popravna služba u zatvoru Long Bej.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Nalozi za strogi nadzor se uručuju prestupnicima koji su u opasnosti da počine teška nasilna, seksualna ili teroristička krivična dela ako ostanu sami u zajednici. 

Sudija Kembel je priznao da bi držanje SLD pod nadzorom bilo „izuzetno izazovno“, što se već pokazalo tačnim.

Tokom prvih meseci života u jedinici za podršku, SLD je uhvaćen kako krši svoja ograničenja pristupom WhatsApp-u, YouTube-u i aplikaciji za povezivanje Tagged.

Kada se suočio sa svojim zločinom, rekao je policajcu: "Slušajte gospođice, ja ću izabrati koje uslove da poštujem, a koji nisu važni".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

26.08.2023 13:25

Они су бар свог "Косту" провалили - овог нашег крију, сад ће и у школу да пође.