ZELENSKI OD AMERIKANACA DOBIO POSLEDNJE UPOZORENJE: Kontraofanziva doživela neuspeh zbog POGREŠNE TAKTIKE, sve snage baciti na Melitopolj!

Autor:

Svet

23.08.2023

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici smatraju da je jedan od razloga neuspeha ukrajinske kontraofanzive preveliko rasejanje snaga u više pravaca i snažno preporučuju Ukrajini da koncentriše glavne snage u jednom pravcu.

ZELENSKI OD AMERIKANACA DOBIO POSLEDNJE UPOZORENJE: Kontraofanziva doživela neuspeh zbog POGREŠNE TAKTIKE, sve snage baciti na Melitopolj!

Foto: Tanjug/AP

Ovo je u utorak objavio Njujrk tajms, ukazujući da će kijevske vlasti verovatno slediti ovu preporuku. Trenutno su snage Oružanih snaga Ukrajine raspoređene između istočnog i južnog pravca u približno istoj proporciji. Američki i zapadni vojni analitičari, kao i zvaničnici, preporučuju koncentrisanje glavnih snaga za napredovanje ka Melitopolju.

Američki zvaničnici, primećuje list, takođe su iznenađeni što ukrajinske oružane snage drže velike snage kod Artemivska (Bahmuta), iako bi kijevske vlasti mogle da sa malim brojem jedinica zadrže položaje u ovom pravcu, a ostatak prebace na jug. Prema pisanju lista, „ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne želi da ostavi utisak kao da je odustao od pokušaja da povrati izgubljene teritorije“, ali američka administracija veruje da „politika, makar privremeno, treba da ustupi mesto vojnoj strategiji.”

Kako navodi list, šef Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD Mark Mili, načelnik štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiral Toni Radakin, kao i komandant Savezničke oružane snage NATO-a u Evropi, general Kristofer Kavoli, održali su 10. avgusta video konferencijske razgovore sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, tokom kojih su ga pozvali da koncentriše svoje snage u jednom pravcu. Zalužni se, prema pisanju publikacije, „složio sa ovim“.

Napominje se da je Kijev nekoliko meseci od zapadnih saveznika primao predloge za koncentraciju snaga, ali do sada ih je Ukrajina ignorisala. Veliki gubici su naterali kijevske vlasti da promene svoju tačku gledišta. Američki zvaničnici, tvrdi list, vide znake da je Ukrajina „počela da premešta svoje iskusnije snage sa istoka na jug“. Istovremeno, premeštene jedinice su ranije pretrpele velike gubitke i imaju problema sa popunom rukovodstva.

Izgledi za budućnost

Neki analitičari smatraju da kijevske vlasti nemaju više od mesec i po dana pre nego što dolaskom kiša uslovi postanu nepovoljni za ofanzivu. Čak i sada, ističe list, pejzaž na bojnom polju je korisniji za odbranu nego za ofanzivu. Osim toga, prema analitičarima, ukrajinske trupe bi mogle ostati bez snage do sredine septembra.

Neki američki analitičari, ističe list, smatraju da će ukrajinske trupe do zime uspeti da dođu na pola puta do Azovskog mora, ali drugi stručnjaci smatraju da ukrajinske oružane snage neće moći da postignu takve rezultate. Istovremeno, stručnjaci smatraju da ako ukrajinske trupe ne uspeju da dođu do obale, ali napreduju do linija sa kojih će biti moguće dejstovati artiljerijom na obalske komunikacije Rusa, to može stvoriti probleme za snabdevanje ruske vojske.

Kako napominju u ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska od 4. juna čini neuspešne pokušaje ofanzive. Kako oni navode, za dva meseca Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 43.000 vojnika i oko 5.000 jedinica različitog naoružanja, uključujući 26 aviona i 25 tenkova Leopard. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ukrajinske trupe nisu uspešne ni u jednom pravcu.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading