UKRAJINCI UNIŠTILI DVA RUSKA BOMBARDERA TU-22? Pojavile su se slike letelica u plamenu, TEŽAK UDARAC za Ruse, ali jedna stvar je JOŠ OPASNIJA!

Autor:

Svet

22.08.2023

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska pravda piše, na osnovu izvora iz obaveštajnih službi Ukrajine da su u napadima dronom na ruske aerodrome Solci i Šajkovka navodno uništena dva strateška bormbardera Tu-22M3.

UKRAJINCI UNIŠTILI DVA RUSKA BOMBARDERA TU-22? Pojavile su se slike letelica u plamenu, TEŽAK UDARAC za Ruse, ali jedna stvar je JOŠ OPASNIJA!

Foto: youtube.com/printscreen

Prema navodima istog izvora, još dva aviona su lakše oštećena rekao je taj izvor. Kako se navodi, dronovi su lansirani sa teritorije Rusije. 

 

Slike objavljene na društvenim mrežama i analizirane od strane Bi-Bi-Si Verifaj pokazuju kako nadzvučni Tupoljev Tu-22 gori u vazduhoplovnoj bazi Solci-2, južno od Sankt Peterburga, piše BBC.

 

Moskva je saopštila da je dron pogođen iz malokalibarskog oružja, ali da je uspeo da „ošteti” avion. .

Tu-22 može da putuje dvostruko većom brzinom od zvuka i Rusija ga je uveliko koristila za napade na gradove u Ukrajini.

 

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da se u subotu oko 10:00 časova po moskovskom vremenu (08:00 BST) dogodio napad „bespilotne letelice“. Navedena je lokacija „vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti“, gde se nalazi Solci-2.

 

„Dron je otkriven od strane osmatračnice aerodroma i pogođen je vatrom iz malokalibarskog oružja“, saopštilo je ministarstvo. U saopštenju se takođe navodi da je požar koji je izbio na aerodromskom parkingu brzo ugašen.

Međutim, slike objavljene na platformi društvenih medija Telegram pokazuju veliku vatru koja je zahvatila mlaznjak sa prepoznatljivim nosnim konusom Tu-22. BBC Verifaj je analizirao slike i veruje da su verodostojne.

Dok uništenje aviona ima mali uticaj na moć moskovske flote, operacija naglašava rastuću sposobnost Kijeva da pogađa ciljeve duboko unutar ruske teritorije. Opis drona od strane Ministarstva odbrane Rusije kao „bespilotne letelice tipa helikopter“ sugeriše jeftin, komercijalno dostupan uređaj.

 

Tu-22 je supersonični bombarder sa okretnim krilima iz doba Hladnog rata, koji se intenzivno koristio u napadima na ukrajinske gradove.

 

Moderne verzije kao što je Tu-22M3 mogu da dostignu brzinu od 2 maha (2.300 km/h ili 1.430 mp/h) i mogu da nose do 24.000 kg bombi. Korišćeni su u sukobima u Siriji, Čečeniji i Gruziji i nedavno u Ukrajini.

U ponedeljak je portparol ukrajinske obaveštajne službe odbrane rekao da je još jedan vojni avion oštećen u napadu dronom u ruskoj oblasti Kaluga.

Ruski mediji su takođe izvestili o napadu, ali su negirali da je bilo štete.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading