Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije nije ubio operatera

Autor:

Svet

02.06.2023

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacija da je američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije "ubio" operatera nije istinira i ispostavilo da je to greška.

Američki dron pod kontrolom veštačke inteligencije nije ubio operatera

Foto: Shutterstok, Profimedia

Naš portal je, poput mnogih u zemlji i regionu objavio tekst u kojem se navodi da je američki drgon pod kontrolog veštačke inteligencije "ubio" operatera. Međutim, ispostavilo se da nije tako.

Na ovo nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, koji je naš prvobitni tekst, koji je sada ispravljen, ocenilo kao Grešku.

Američki pukovnik Taker Hamilton je objasnio da se loše izrazio i da je mislio na misaoni eksperiment, a ne na stvarnu simulaciju, što je u svojoj analizi istakao portal Raskrinkavanje.

Tokom simuliranog testa koji je organizovao američki vojni sektor, dron vazduhoplovnih snaga SAD, kojim je upravljala veštačka inteligencija, "ubio" operatera kako bi sprečio njegovo ometanje u ostvarivanju zadatka, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef AI testiranja i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, prošlog meseca. Opisao je simulaciju u kojoj je dron sa veštačkom inteligencijom dobio naredbu da uništi protivvazdušne sisteme neprijatelja i napadao je svakoga ko bi ometao tu naredbu.

"Sistem je počeo da shvata da, iako je identifikovao pretnju, ljudski operater mu je ponekad naređivao da ne ubija tu pretnju, ali je sistem dobijao poene tako što je uništavao te pretnje. Šta je sistem uradio? Ubio je operatera jer ga je smatrao preprekom u ostvarivanju cilja", rekao je Hamilton.

Pukovnik Hamilton "pogrešno se izrazio" kada je opisivao eksperiment u kojem dron sa veštačkom inteligencijom (AI) ima opciju da ubije svog operatera kako bi završio svoju misiju, saopštilo je američko ratno vazduhoplovstvo (Er Fors).

Er Fors ističe da se takav eksperiment nikad nije dogodio.

I sam Hamilton je međuvremenu ispravio svoju izjavu.

„Nikada nismo sproveli takav eksperient, niti je potrebno da bismo shvatili da je ovo verovatan ishod", naveo je Hamilton u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading