VAGNER HTEO DA KUPI ORUŽJE OD TURSKE! Novi tajni američki podaci otkrivaju šokantne namere plaćeničke grupe!

Autor:

Svet

13.04.2023

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument, koji je objavljen pod naslovom „Mali, Rusija, Turska: Vagner traži oružje od Ankare“, otkriva detalje februarskih sastanaka i sugeriše da ovo nije bio prvi takav pokušaj Vagnerovaca da se naoružaju.

VAGNER HTEO DA KUPI ORUŽJE OD TURSKE! Novi tajni američki podaci otkrivaju šokantne namere plaćeničke grupe!

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Tajni američki obaveštajni dokument sugeriše da je privatna vojna kompanija Vagner pokušala da kupi oružje i vojnu opremu od Turske, članice NATO-a, piše CNN.

Dokument pokazuje da je Vagner spreman da uloži finansijska sredstva za dalje jačanje svojih sposobnosti.

Kao članica NATO-a, Turska se smatra partnerom SAD i drugih zemalja koje pružaju direktnu vojnu podršku Ukrajini i javno je izrazila svoje protivljenje ruskoj invaziji. Turska je takođe dom glavne američke vojne baze u kojoj se čuva nuklearno oružje i služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

Prema izveštaju američke obaveštajne službe koji se citira u dokumentu, osoblje Vagnera sastalo se sa „turskim kontaktima“ početkom februara sa namerom da „kupe oružje i opremu od Turske“ koje bi tada mogli da koriste Vagnerovi plaćenici koji se bore zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini.

Vagner hteo oružje da koristi i u Maliju

Nejasno je ko su ti „kontakti” i da li je turska vlada znala za sastanke. Nema dokaza da je postignut napredak u sporazumu o prodaji oružja Vagnerovcima. Ipak, mogućnost da NATO saveznik prodaje oružje ruskim plaćeničkim snagama verovatno bi izazvala ozbiljnu zabrinutost u Vašingtonu i zakomplikovala odnose Ankare sa drugim članicama NATO-a.

Dokument, koji je objavljen pod naslovom „Mali, Rusija, Turska: Vagner traži oružje od Ankare“, otkriva detalje februarskih sastanaka i sugeriše da ovo nije bio prvi takav pokušaj Vagnerovaca da se naoružaju. Navodno je Vagner takođe planirao da upotrebi oružje i opremu iz Turske u Maliju, afričkoj zemlji u kojoj Vagnerovci deluju.

Pored toga, u dokumentu se tvrdi da paravojna grupa planira da nastavi regrutovanje zatvorenika iz ruskih zatvora. CNN nije nezavisno potvrdio autentičnost dokumenta, ali su američki zvaničnici nagovestili da je većina informacija koje su procurile autentična.

Turska ima bliske odnose sa Rusijom

Portparol Stejt departmenta je naglasio da „Ministarstvo odbrane i obaveštajna zajednica aktivno razmatraju i ocenjuju validnost“ dokumenata koji su procureli, dodajući da „nisu u poziciji da potvrde ili komentarišu bilo koju konkretnu informaciju koju sadrže“.

Američki zvaničnici dugo se bore sa komplikovanom realnošću jedinstvenih odnosa Turske sa Moskvom, uprkos tome što je to vojna alijansa čiji je cilj da zaštiti pograničnu naciju od potencijalne pretnje ruske ekspanzije. Iako je turska vlada izrazila svoje protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od mnogih članica NATO-a, održava bliske veze sa vladom u Moskvi.

Ponekad je turska vlada koristila ove veze da pokuša da primora rusku vladu da okonča rat. Tako se prošle nedelje turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavašoglu sastao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ankari. Turska vlada je bila jedan od posrednika u dogovoru koji je omogućio bezbedan tranzit ukrajinskog žita kroz Crno more bez ruske pretnje.

Erdogan sa Zelenskim i Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije se pozicionirao kao posrednik u sukobu između Rusije i Ukrajine. Tako je u januaru odvojeno razgovarao sa Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. On je Zelenskom rekao da je Turska spremna da preuzme ulogu posrednika za trajni mir između zemalja i da bi mogla da olakša diplomatske napore u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje.

Erdogan mu je u razgovoru sa Putinom rekao da pozive na mir i pregovore treba podržati jednostranom najavom prekida vatre i vizijom „fer rešenja“. Putin je odgovorio da je Moskva otvorena za „ozbiljan dijalog“, ali i da Kijev mora da prihvati „nove teritorijalne realnosti“, navodi se tada u saopštenju Kremlja.

Dokumenti Pentagona sugerišu da su se predstavnici Vagnera sastali sa svojim turskim kontaktima samo mesec dana nakon Erdoganovih razgovora sa Putinom i Zelenskim.

Turske kompanije su pomogle Belorusiji da izbegne sankcije
Direktor CIA-e Bil Berns rekao je u utorak da njegova obaveštajna agencija procenjuje da Putin „nije ozbiljan u vezi sa pregovorima u ovoj fazi” rata u Ukrajini i da će „napredak Ukrajine na bojnom polju najverovatnije oblikovati izglede za okončanje” sukoba koji je u toku.

Drugi dokument do kojeg je došao CNN otkriva kako su turske kompanije pomogle Belorusiji, još jednom ključnom Putinovom savezniku, da izbegne sankcije.

SAD su pokušale da suzbiju takve pokušaje da izbegnu sankcije, čak i od strane kompanija sa sedištem u zemljama koje su saveznici SAD. Ministarstvo finansija SAD uvelo je juče sankcije dvema turskim kompanijama za koje je rečeno da podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks uprkos postojećim sankcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading