BESNI PAS PRETI MOSKVI: Sa novim krstarećim raketama lakše ćemo pregovarati sa Rusijom

Autor: Tanjug

Svet

07.02.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predlog adminsitracije predsednika SAD Donalda Trampa da se američkom nuklearnom arsenalu dodaju krstareće rakete koje se lansiraju sa mora namenjen je da pruži američkim diplomatama adut u ubeđjivanju Rusije da prekine kršenja ključnog sporazuma o kontroli naoružanja", rekao je američki ministar odbrane Džim Matis.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Navikao da pregovara sa pozicije sile: Džejms Matis

- Ideja je, ponavljam, da naši pregovarači ostanu da pregovaraju sa pozicije snage - rekao je Matis u izlaganju pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je predstavljao novu američku nuklearnu strategiju koja je objavljena prošlog petka. U dokumentu se predlaže uvođenje dve nove vrste nuklearnog oružja, krstarće raketa koja se lansira sa mora i slabije verzija postojeće balističke rakete.

Matis je povezao krstareće rakete sa optužbom Vašingtona da Rusija krši Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine time što na tlu rasporedjuje krstareće rakete koje su zabranjene tim ugovorom. Rusija demantuje te optužbe.

- Ne verujem da bi Rusi bili spremni da se odreknu nečeg a da ništa ne dobiju od nas za uzvrat  - rekao je Matis nagoveštavajući da krstareće rakete treba da budu adut u pregovorima.

Nova američka nuklearna strategija u velikoj meri se oslanja na nešto što administracija vidi kao davno potrebnu modernizaciju nuklearnog arsenala, laboratorija i fabrika koje podržavaju taj arsenal, komunikacija i sistema za rano upozorenje koji omogućuju Pentagonu da komanduju i kontrolišu to oružje.

U strategiji se govori relativno malo o kontroli naoružanja mada je Matis, danas odbacio ideju da on zanemaruje kontrolu naoružanja.

- Naprotiv, nuklearna strategija ponovo potvrđuje ulogu nuklearnog oružja u nacionalnoj odbrani dok istovremeno podvlači posvećenost SAD kontroli naoružanja, dogovoru o neširenju nuklernog nauroužanja i suproststavljanju nuklearnom terorizmu - rekao je Matis.

Rusija je juče nazvala novu američku nuklearnu strategiju antiruskom, licemernom i opasnom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi Rusija razmatrala upotrebu nuklearnog oružja samo u dva slučaja - kao odgovor na napad nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje, i kao odgovor na nenuklearni napad koji ugrožava opstanak ruske nacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading