DEA STIŽE NA BALKAN! Počinje čišćenje albanske mafije

Autor:

Svet

14.03.2023

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

DEA poziva Albance preko Ambasade SAD da prijave mafiju uz garanciju anonimnosti.

DEA STIŽE NA BALKAN! Počinje čišćenje albanske mafije

Foto: Tanjug/AP

Ako Tirana namerava da bude lider NATO politike u regionu, definitivno će morati da se oslobodi etikete mafijaške države koja lebdi nad njom kao crni oblak, navodi "Albanijan post".

Američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) je objavila da otvara liniju za prijavu kriminala u Albaniji, a u planu je i premeštanje operativnog štaba DEA za Balkan iz Atine u Tiranu.

DEA poziva Albance preko Ambasade SAD da prijave mafiju uz garanciju anonimnosti. 

Prema pisanju "Albanijan posta", Albanski narkobosovi nisu kao mafijaški bosovi drugih zemalja, koji se trude da budu što neprimetniji i prikriveni, prenosi Alo.

- Naprotiv, oni su šampioni razmetanja svojim bogatstvom, oružjem, odnosima sa političarima, sudijama, policajcima i svima koji mogu biti korisni u vršenju njihove moći - navodi se u albanskom listu i dodaje:

"Na izborima se dešava da njihovi ljudi prolaze kroz gradove i sela Albanije kupujući potrebne glasove da bi odlučili ko će biti novi poslanici".

Prema međunarodnim izveštajima, albanska mafija je danas četvrta u svetu po bogatstvu i moći. Na listi deset najvećih kriminalnih organizacija nalazi se posle Koza nostre, ali pre ozloglašenog meksičkog kartela (koji se pre 5 godina nalazio na prvom mestu).

- Albanske bande kupuju kokain direktno u Ekvadoru, zaobilazeći kolumbijske kartele i garantujući sebi povoljnije cene sirovine - navodi "Albanijan post" i dodaje:

"Monopolizovali su tržište kokaina u Engleskoj, ostvarujući godišnji promet koji se procenjuje na oko 5 milijardi funti. Ne postoji procena koliki je iznos ukupno okreće, ali je svakako reč o godišnjem prihodu od nekoliko desetina milijardi dolara. Ogromna cifra u poređenju sa 14 milijardi evra albanskog BDP-a".

Međutim, dolazak DEA nije akcija protiv droge, već početak pravog rata protiv albanske ilegalnosti, ocenjuje albanski list navodeći da u državi "nezakonitost prožima celo društvo, do najviših institucionalnih nivoa".

"Albanijan post" napominje da ne treba zaboraviti da DEA nije eliminisala mafiju ni u SAD ni u Latinskoj Americi, koje su prioritetne lokacije.

Stručnjaci: DEA ne veruje Albanskim vlastima

Prema pisanju albanske "A2", stručnjaci smatraju da je dobra stvar što su SAD otpočele rat protiv droge. No, u kontekstu Albanije odražava rastuću zabrinutost da je postala uporište kriminalnih grupa umešanih u međunarodnu trgovinu drogom.

- Izgleda da je Albanija zapravo postala sila u trgovini drogom - rekao je advokat Bledar Meminaj.

DEA nije zadovoljna samo zvaničnom saradnjom na prikupljanju informacija o trgovcima drogom koji su rođeni u Albaniji, ocenjuju stručnjaci, zato traži i alternativne načine, poput anonimne telefonske linije. 

Američka DEA ide u one zemlje u kojima postoji trgovina drogom, rekao je za albanski "Juronjuz" rekao bivši savetnik predsednika države Šemsi Prenci, komentarišući osnivanje kancelarije DEA u Tirani.

On je rekao da je osnivanje DEA u Albaniji dobar znak za Albaniju, ali ne i za albanske organe za sprovođenje zakona, jer pokazuje da su institucije nepouzdane.

"Nismo uspeli u operacijama napada na promet teških droga u Albaniji. Drogu smo pronašli, ali ne i primaoce ni pošiljaoce robe. U ovoj perspektivi, DEA je imala neizvesnost u pogledu saradnje sa organima za sprovođenje zakona u Albaniji", istakao je Prenci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading