KO JE PRVA DAMA AZERBEJDŽANA? Mihriban Alijeva je žena zanimljive biografije, istaknute lepote i OGROMNE MOĆI! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

23.11.2022

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihriban Alijeva je za mnoge prava intriga.

KO JE PRVA DAMA AZERBEJDŽANA? Mihriban Alijeva je žena zanimljive biografije, istaknute lepote i OGROMNE MOĆI! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Prva dama Azerbejdžana Mihriban Alijeva čiji je suprug Ilham Alijev doputovao danas u zvaničnu posetu Srbiji, na listi je supruga svetskih lidera čije ime izaziva veliku pažnju 

Alijev je 2017. godine potpisao ukaz kojim je imenovao svoju suprugu za prvu potpredsednicu te zemlje.

Ona je žena, kako je mnogi mediji opisuju, izuzetno zanimljive biografije, sjajnog obrazovanja, istaknute lepote i ogromne moći.

Obrazovanje

Imala je samo 17 godina kada se udala za sadašnjeg supruga, sina nekadašnjeg premijera i predsednika Azerbejdžana Hajdara Alijeva. Ona je diplomirala na medicinskom fakultetu u Azerbejdžanu, na kojem je bila izvrsna studentkinja, a kasnije je nastavila studije na Moskovskoj medicinskoj akademiji Sečenov, gde je diplomirala 1988. godine.

Foto: Profimedia

Mihriban Alijeva

Mihriban Alijeva je od 1988–92 radila u Državnom istraživačkom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka u Moskvi. Doktorirala nakon 2005. godine.

Godine 1995. osnovala je Fondaciju prijatelja kulture Azerbejdžana, dok je 1996. osnovala časopis "Azerbejdžan – nasleđe" koji izlazi na tri jezika (azerbejdžanski, engleski i ruski) u cilju promocije azerbejdžanske kulture.

Ona je ambasadorka dobre volje UNESCO-a.

Na listu svojih prioriteta tih godina je stavila i humanitarni rad, kao Ambasador ISESCO organizacije zalagala se za zaštitu decu i za što širu dostupnost obrazovanja.

Od 2004. godine je članica Političkog odbora Partije Novi Azerbejdžan. Izabrana je za zamenicu predsednika Stranke u junu 2013. godine. Nju je suprug imenovao za predsednika Organizacionog komiteta 1. Evropskih igara u Bakuu.

Članica parlamenta

Na parlamentarnim izborima u Azerbejdžanu 2005. godine izabrana je za članicu Narodne skupštine Azerbejdžana. Sandej tajms ju je 2005. pisao o odluci Alijeve da se kandiduje za azerbejdžanski parlament, opisao ju je da ona već ima "značajan uticaj".

Moda i stil

Prva dama Azerbejdžana je prilično vešta i na još jednom terenu - modnom. Ima istančan modni ukus, u čijem je centru klasična elegancija.

Uvek je besprekorno odevena, jer Mihriban zna da nije važno samo ono što govori već i kakav vizuelni utisak ostavlja.Taj utisak čak i u zvaničnim političkim susretima ume da odigra važnu ulogu.

Prvi čovek Azerbejdžana zabranio je negativne komentare o njegovoj supruzi, a onaj ko se usudi da ih javno izgovori, suočava se zatvorskom kaznom.

Republika

Foto: Profimedia

Mihriban Alijeva

Uporedo sa ovako bogatom karijerom Mihriban je uspela da se ostvari i u ulozi majke i to tri puta. Sa suprugom ima ćerke Lejlu koja uređuje poznati modni časopis i Azru koja je filmski režiser, kao i sina Hejdara.

Najstarija naslednica iza sebe ima brak sa Eminom Agalarovom, rusko-azerbejdžanskim pevačem i potpredsednikom kompanije "Crocus Group", od kog se razvela 2015. nakon devet godina braka i sa kojim ima blizance, sinove Alija i Mikaila.

Od profesora istorije do lidera države - ko je Ilham Alijev?

Ilham Alijev je rođen 24. decembra 1961. u Bakuu, kao sin zamenik načelnika odeljenja KGB-a u Bakuu Hejdara Alijeva, koji je zatim postao sekretar CK Komunističke partije SSR Azerbejdžana. Ilham Alijev je 1977. maturirao. Završivši srednje obrazovanje Ilham je upisao studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

Republika

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

Ilham Alijeva

Postdiplomske studije je upisao nakon diplomiranja 1982. Iste godine, na poziv Jurija Andropova, porodica Alijev se preselila u Moskvu. 

Magistrirao je istorijske nauke, i ostaje na institutu kao predavač. Kasnije je postao počasni doktor nauka na brojnim univerzitetima poput Univerziteta Linkoln (SAD), MGIMO (Rusija), Bilkentskog Univerziteta (Turska), Nacionalne Poreske akademije (Ukrajina), Univerziteta nafte i gasa u Ploešti (Rumunija), Univerzitet Kjung Hi (Južna Koreja), Jordanskoj Univerziteta (Jordan) kao i počasni profesor Univerziteta - L. N. Gumilev (Kazahstan) i Univerziteta nacionalne i svetske privrede (Bugarska).

Alijev je izabran za predsednika Azerbejdžana 15. oktobra 2003. godine. Na predsedničkim izborima dobio je 76 odsto glasova. Stupio je na dužnost 31. oktobra 2003. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading