BAJDEN NUDI PUTINU RUSKOG TRGOVCA SMRĆU: U ime Al Kaide naoružavao muslimane u Bosni

Autor: Republika

Svet

29.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD želi da razmeni Viktora Buta, ozloglašenog dilera oružja koji služi 25 godina zatvora, za košarkašicu Britni Grajner i propalog marinca i špijuna Pola Vilana.

BAJDEN NUDI PUTINU RUSKOG TRGOVCA SMRĆU: U ime Al Kaide naoružavao muslimane u Bosni

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Ruski predsednik Vladimir Putin konačno bi mogao da ostvari dugogodišnje planove i u Moskvu vrati Viktora Buta, ozloglašenog ruskog dilera oružjem poznatog po nadimku Trgovac smrću, koji u SAD služi kaznu od 25 godina zatvora zbog zavere za ubistvo američkih državljana i pomaganje terorističkoj organizaciji.

CNN je objavio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena "nakon meseci interne debate" ponudila da razmeni Buta za Britni Grajner, profesionalnu košarkašicu iz WNBA, koja je nedelju dana uoči početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru uhapšena na moskovskom aerodromu zbog droge u prtljagu, kao i propalog marinca i špijuna Pola Vilana, koji je u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor But

Entoni Blinken, šef Stejt departmenta, kazao je da je Bajden potpisao predlog koje su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi za oslobađanje "nezakonito pritvorenih" Amerikanaca. Najviši američki diplomata rekao je da ove nedelje namerava da razgovara o tom pitanju sa Sergejem Lavrovim, ruskim ministrom spoljnih poslova, što bi bio njihov prvi razgovor od početka agresije Rusije na Ukrajinu.

Bajdenova odluka usledila je nedelju dana pošto su američke sportske zvezde i supruga Grajnerove apelovali na predsednika SAD da spase afroameričku košarkašicu kojoj preti do deset godina zatvora, a izricanje presude zakazano je za 5. avgust. Iako je Kremlj odavno pokušavao da Buta zameni samo za Vilana, Amerika je to odbijala, ali je Bajden očigledno osetio da bi spasavanjem i Grajnerove mogao da obezbedi podršku afroameričke i LGBT populacije svojoj Demokratskoj partiji pred izbore u Kongresu na jesen. Prema podacima dostupnim na internetu, But je bio vojni prevodilac povezan s ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, baš kao i Putinov oligarh Igor Sečin, kojeg smatraju čovekom broj dva u Kremlju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor But

But i Sečin su navodno tokom osamdesetih, u vreme SSSR, služili zajedno u Mozambiku, a nakon pada komunizma i otpusta iz vojske But je u Africi počeo da se bavi prevozom robe teretnim avionima, a glavni teret koji je isporučivao bilo je sovjetsko oružje i arsenal državama Istočnog bloka. Navodi se da je But često snabdevao obe zaraćene strane, kao, na primer, u Avganistanu, gde je radio i za talibane i za njihove protivnike.

U knjizi "Trgovac smrću" piše da je But za potrebe Al Kaide naoružavao džihadiste u Bosni da ratuju protiv Srba, a veza mu je bio Hasan Čengić, za kojeg se tvrdi da je bio i agent iranske obaveštajne službe. Navodi se da je prva velika operacija izvedena u septembru 1992, kada je ruski teretni avion iz Sudana na aerodrom u Maribor prebacio navodnu humanitarnu pomoć, a u letelici je zapravo bilo više od 120 tona sovjetskih pušaka, ručnih bacača granata, mina i municije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Alija Izetbegović

Peskov: Još nema dogovora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da još nema dogovora o razmeni Buta za Grajnerovu i Vilana. Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, kazala je da je pitanje razmene ruskih i američkih državljana zatvorenih na teritoriji obe zemlje jednom bilo tema razgovora predsednika Rusije i SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

- Oni su dali instrukcije relevantnim organima da održe pregovore i njih sprovode adekvatne agencije. Međutim, još nema konkretnih rezultata - kazala je Zaharova.

Hapšenje u Tajlandu

But je uhapšen u luksuznom hotelu u Bangkoku, prestonici Tajlanda, u martu 2008, u tajnoj operaciji gde su se agenti američke DEA pretvarali da kupuju oružje za revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC). Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, tada je odmah rekao da je odluka o hapšenju politička, a But je kasnije izručen SAD, gde je 2011. osuđen na četvrt veka zatvora. O Butu je 2005. snimljen holivudski film "Gospodar rata", u kojem ga je glumio Nikolas Kejdž.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading