NEMCI u OZBILJNOM PROBLEMU! Grcaju! Struja poskupela 157 odsto, energenti skoro duplo skuplji nego lane!

Autor:

Svet

24.05.2022

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene energenata divljaju u Nemačkoj.

NEMCI u OZBILJNOM PROBLEMU! Grcaju! Struja poskupela 157 odsto, energenti skoro duplo skuplji nego lane!

Foto: pixabay.com

Cene energenata vrtoglavo rastu zbog ruske invazije na Ukrajinu i ostaće na visokom nivou i 2024. godine.

Ceh poskupljenja plaća ceo svet, pa tako i Nemačka odakle stižu dramatični podaci o skokovima cena gasa i struje svakog meseca.

Prema podacima nemačkog statističkog zavoda, cene energenata u aprilu ove godine su u proseku porasle za 87.3% u odnosu na isti mesec prošle godine, a za 2.5% u odnosu na mart tekuće godine.

Najveći skok je kod gasa, od čak 154.8%, pri čemu su termoelektrane na gas plaćale višu cenu u odnosu na april prosle godine za 307%, industrija 260% a trgovci gasom 170.

Struja je skuplja za 157.3% ako se pogledaju april 2021. i april ove godine.

Cena prirodnog gasa je ovih dana dostigla cifru od 104 evra po megavat-satu, dok je pre nekoliko dana bila 94 evra.

Evropske uslužne kompanije i vlade ostvarile su dovoljan napredak da pokriju potrebe za gasom tokom godine bez ruskih zaliha, ali će se suočiti sa teškoćama tokom zime. Visoke cene prirodnog gasa povećale su račune za grejanje i struju svuda u Evropi.

Republika

Foto: pixabay.com

Struja, Ilustracija

 

Vlade u Evropi pokušavaju da se reše zavisnosti od ruskih energenata, a Evropska komisija je predložila mere za smanjenje njihovog uvoza za dve trećine do kraja godine. Za sada nije poznato da li je to izvodljivo.

Pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, Evropa je iz Rusije dobijala 40 odsto prirodnog gasa i 25 odsto nafte.

Inače, i cena nafte je porasla danas nastavljajući prošlonedeljni blagi uspon, podstaknuta snažnom tražnjom za gorivom u SAD, oskudnom ponudom i slabljenjem dolara.

Evropska nafta Brent ojačala je za 72 centa na 113,27 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4:08 časova po srednjoevropskom vremenu, a cena američke nafte WTI je porasla za 53 centa ili 0,48 posto, na 110,81 dolara za barel, izveštava Rojters.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading