KIJEV TVRDI DA SU RUSI KIDNAPOVALI UKRAJINSKOG GRADONAČELNIKA! Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

11.03.2022

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 16. dan ruske invazije na Ukrajinu.

KIJEV TVRDI DA SU RUSI KIDNAPOVALI UKRAJINSKOG GRADONAČELNIKA! Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu! (FOTO, VIDEO)

Foto: printscreen/youtube.com

22.23 - Stejt department upozorio građane SAD koji idu u Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je danas da se građani SAD koji putuju u Ukrajinu, uključujući i one koji idu da učestvuju u sukobu, suočavaju sa veoma realnim rizikom od hapšenja ili smrti, upozorivši ih da Vašington neće moći da omogući njihovu evakuaciju.

- Oni mogu biti predmet potencijalnih pokušaja krivičnog gonjenja i mogu biti izloženi povećanom riziku od maltretiranja - rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

21.22 - Kijev: Ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Melitopolja

Grupa ruskih vojnika kidnapovala je gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko na Telegramu.

Prethodno je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao da je kidnapovan gradonačelnik Melitopolja.

On tvrdi da je deset osoba ušlo u prostorije kriznog centra, da su stavili kesu na glavu gradonačelniku i odveli ga u nepoznatom pravcu, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

19.31 - Jutjub blokira kanale koje finansira Moskva

Jutjub će odmah blokirati pristup kanalima povezanim sa ruskim medijima koje sponzoriše Moskva, saopštila je večeras ta američka kompanija.

Jutjub je citirao pravilo kojim se zabranjuje emitovanje sadržaja u koji negira ili trivijalizuje dokumentovano nasilje, preneo je Rojters.

Najveći svetski striming video servis, koji je u vlasništvu kompanije Alfabet Gugl, navodi da ruski napad na Ukrajinu potpada pod kršenje pravila kuće.

- Naš pravilnik zabranjuje sadržaj kojim se negira, minimizuje ili trivijalizuje nasilje i mi ćemo ukloniti sadržaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji krši naša pravila. U skladu sa time, odluka stupa na snagu odmah, a blokiraćemo i sve Jutjub kanale koji su povezani sa medijima koje finansira ruska država - kazao je portparol Faršad Šadlu.

18.38 - G7 najavljuje nove sankcije portiv Rusije

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja najavili su jačanje postojećih i uvođenje novih sankcija protiv Rusije i pozvali svet da se ujedni u poruci predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče vojne snage.

Lideri G7 kažu da će nastaviti kampanju pritiska protiv ruskih elita, zastupnika i oligarha bliskih predsedniku Putinu i drugih ”arhitekata rata”, njihovih porodica i pomagača.

Lideri sedam ekonomski najrazvijenih zemlja se obavezuju da će raditi na ”održavanu efikasnosti” restriktivnih mera i zatvaranju eventulanih ”rupa” za njihovo izbegavanje ili zaobilaženje.

Rešeni smo da se borimo protiv pokušaja ruskog režima da širi dezinformacije. Afirmišemo i podržavamo pravo ruskog naroda na slobodne i nepristrasne informacije”, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 kažu da su spremne da uvedu dalja ograničenja na izvoz i uvoz ključnih dobara i tehnologija Ruskoj Federaciji, što za cilj , kako navode, ima uskraćivanje prihoda Rusiji da finasira vojnu mašineriju i rat.

17.06 - Moskva: Ukrajina pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora

Ukajina je pristala na samo dva od 10 humanitarnih koridora koje je predložila Rusija za evakuaciju stanovništva iz Ukrajine, od kojih nijedan nije ka ruskoj teritoriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je Marijupolj, gde dosad nisu uspeli pokušaji da se uspostavi prekid vatre, trenutno u potpunosti opkoljen i da su ukrajinske snage uništile ili minirale sve mostove i puteve ka toj luci na jugu Ukrajine, preneo je Tass.

Rusija je otvorila "10 humanitarnih koridora za evakuaciju civila i stranih državljana iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i Marijupolja. Ukrajinska strana je pristala na samo dve rute iz Kijeva i Marijupolja", rekao je Mihail Mizincev, šef ruskog centra nacionalne odbrane.

16.50 - Bajden: Sukob Rusije i NATO bi bio Treći svetski rat 

- SAD svakodnevno isporučuju oružje Ukrajini, uključujući protivtenkovsko i protivvazdušno oružje - rekao je Bajden.

On je dodao da će SAD, EU i G7 ukinuti tretman najpovlašćenijih nacija u trgovini sa Rusijom. To će omogućiti SAD da uvedu carine i druge trgovinske sankcije na ruski uvoz, objasnio je američki Kongres.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

16.21 - Makron najavio novi razgovor s Putinom 

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će u narednim satima, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

- Zajedno sa kancelarom Šolcom, ponovo ćemo razgovarati sa predsednikom Putinom u narednim satima - rekao je Makron.

15.50 - SAD zabranjuju rusku votku i kavijar

Sjedinjene Države planiraju da zabrane uvoz ruskog alkohola i morskih plodova, pozivajući se na izvore.

CNBC i NBC su takođe napisali da će votka i kavijar biti podložni ograničenjima.

15.37 - UDARNO! Napad na Kijev narednih dana?

Vladimir Kličko, član ukrajinskih teritorijalnih odbrambenih snaga, brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, rekao je danas za CNN da narednih dana očekuje jak napad na glavni grad Ukrajine.

- U narednih nekoliko dana, očekujemo jak napad na glavni grad. Ruska vojska se trenutno pregrupiše. Pokušavaju raznim strategijama da izvedu napad i da pronađu pravo vreme i pravi tajming. Očekujemo napad na Kijev svakog trenutka, a posebno narednih dana. Njihova meta je Kijev - tvrdi Kličko.

15.34 - UDARNO! Makron: Nove sankcije

Francuski predsednik Emanuel Makron obelodanio je da je Brisel spreman da uvede nove sankcije Moksvi.

15.31 - EU: Veća ulaganja u odbranu

Lideri EU složili su se da povećaju ulaganja u odbranu i ojačaju koordinaciju u sektoru odbrane. 

Evropska komisija namerava da do kraja marta predstavi opcije kako da ograniči uticaj cena gasa na cenu struje.

Rumunija potvrdila

Ministarstvo odbrane Rumunije potvrdilo je da je dron sa teritorije Ukrajine u noći 11. marta prešao vazdušni prostor zemlje.

15.19 - Ukrajinski ministar: Civilne žrtve veće nego vojne

 

 

15.11 - NATO: Neviđene sankcije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je uvođenje sankcija Rusiji podrška koju zemlje članice alijanse pružaju Ukrajini u trenutnoj situaciji, ali je naglasio da te mere utiču na sve. 

- Uvodimo neviđene sankcije Rusiji... Niko ne želi ove sankcije, one imaju uticaj na ceo svet, uključujući i zemlje koje uvode te sankcije. Ali, u isto vreme, mi smo dužni da odgovorimo - rekao je Stoltenberg na Diplomatskom forumu u Antaliji, odgovarajući na pitanje da li oštre sankcije Rusiji mogu da povrate mir.

14.29 - Vocap ipak izuzet

 

 

14.29 - Hapse glavnu urednicu RT!

Generalni tužilac Ukrajine saopštio je da je ukrajinski sud u odsustvu izdao nalog za hapšenje glavne urednice Sputnjika i RT Margarite Simonjan.

14.07 - UDARNO! Rusija gasi Fejsbuk i Instagram

Odluka je doneta! 

Zvanična Moksva ugasiće Fejsbuk, Instagram, Mesendžer i Vocap.

 

 

 

13.39 - Zelenski preti Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zapretio je Rusiji. On je istakao da bi Rusij mogla da dobije takav "svetski odgovor" da će Rusima "samima biti potrebni humanitarni koridori". 

 

 

13.23 - Ukrajina: Likvidirano 12.000 Rusa

 

 

13.17 - Duma usvojila apel

Državna duma usvojila je apel Parlamentarnoj skupštini UN i OEBS-a o potrebi da se istraže aktivnosti bioloških laboratorija u Ukrajini.

Državna duma pokreće parlamentarnu istragu o biološkim laboratorijama u Ukrajini, dobijene informacije treba da budu predstavljene svetskoj zajednici.

Prema Volodinovim rečima, Nulandova će, u okviru parlamentarne istrage, morati da dođe i objasni situaciju sa biološkim laboratorijama u Ukrajini.

13.16 - Meta teroristi

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije traži od suda da Metu proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrani njeno delovanje u Rusiji

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak po dva člana zbog politike Meta, koja je dozvoljavala pozive na nasilje protiv Oružanih snaga RF.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije poslalo je zahtev Roskomnadzoru i da ograniči pristup Instagramu.  

12.31 - Putin: Pozitivni pomaci

Putin je u razgovoru sa Lukašenkom rekao da postoje određeni pozitivni pomaci u pregovaračkom procesu sa Ukrajinom.

Beloruski predsednik je dodao da je na sastanak sa Putinom doneo mapu koja otkriva planove za napad na Belorusiju.
 
Do kraja godine ljudi će zaboraviti na sukob u Ukrajini, rekao je Lukašenko. 

12.27 - Kudin: Ukrajinska ekonomija izgubila 119 milijardi

Ruska invazija na Ukrajinu nanela je štetu ukrajinskoj ekonomiji od 119 milijardi dolara, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Denis Kudin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, čak 75 odsto preduzeća u ratom pogođenim oblastima prestalo je sa radom, a većina metalurških preduzeća u istočnoj Ukrajini takođe ne radi, prenosi agencija Rojters.

- To znači da ćemo imati manji izvoz metala - izjavio je Kudin, dodajući da izvoz metala čini značajan udeo u ukupnom izvozu Ukrajine.

12.05 - Milanović: Kako je moguće?

Hrvatski predsednik Zoran Milanović upitao je kako je moguće da niko ne vidi letelicu koja sat vremena leti iznad članice NATO.

- Kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede više od sat vremena iznad članice NATO i da niko to ne primećuje - naveo je Milanović povodom pada letelice u Hrvatskoj.

- Znamo kakav je objekt doleteo. Leteo je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od sedam minuta. Ovo je ozbiljan incident - rekao je Milanović.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Kijev: U Mariupolju je genocid!

Ljudi žive u srednjovekovnim uslovima, nakon sedam dana granatiranja ovog grada na jugu Ukrajine, kaže Sergej Orlov, zamenik gradonačelnika Mariupolja.

- Koristili su avijaciju, artiljeriju, višecevne bacače raketa, gradove i druge vrste naoružanja za koje i ne znamo. Ovo nije jednostavno izdajničko. To je ratni zločin i čisti genocid - rekao je.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

11.35 - "Ako je tačno, gasimo Fejsbuk i Instagram"

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ocenio je da Moskva proverava da li su Fejsbuk i Instagram zaista dozvolili pozive na nasilje nad Rusima.

- I ako jesu, moramo odlučno da zaustavimo njihove aktivnosti - naveo je Peskov.

11.23 - Peskov: Rusi, moramo biti oprezni

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ocenio je da u velikom broju Zapadnih zemalja vlada atmosfera mržnje prema Rusima.

- Veoma je opasno, Rusi moraju biti na oprezu - kazao je Peskov.

11.20 - Odgovor Ankare Stoltenbergu

Nakon što je Jens Stoltenberg nagovestio da bi Turska kao članica NATO trebalo da uvede sankcije protiv Rusije u skladu sa ostatkom Alijanse, predstavnik Ankare je rekao da će ona umesto toga nastojati da održi dijalog poverenja. 

10.50 - Ankara: Moguć sastanak Putina i Zelenskog

Portparol turskog predsednika Režepa Tajipa Erdoganov rekao je da je sastanak Putina i Zelenskog "moguć“ u bliskoj budućnosti.

- Ima razloga da se veruje u to - kazao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10.50 - Stoltenber saveznicima: Povećajte budžete za odbranu

- NATO je pozvao sve evropske saveznike da povećaju svoje budžete za odbranu - rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg. 

Na pitanje da li alijansa planira da poveća svoj potencijal, generalni sekretar NATO najavio je važne odluke u junu u Madridu.

Događaji u Ukrajini ne bi trebalo da se pretvore u rat NATO sa Rusijom, to bi dovelo do velikih žrtava - dodao je Stoltenberg.

10.39 - HITNO! Nato poručio Turskoj: Uvedite sankcije Rusiji

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je Ankari da alijansa očekuje od svih članica da uvedu sankcije Rusiji.

10.26 - Makron: Pristupanje nemoguće

Francuski predsednik Emanuel Makron je saopštio da ne smatra da je sada moguće započeti proceduru za pristupanje Ukrajine EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10.25 - Potresno: Ukrajinac saznao za smrt bližnjih na društvenim mrežama

Ukrajinac Sergej Perebjinis satima je čekao da čuje da li su mu žena i deca uspešno evakuisani iz Kijeva u jeku ruske invazije, ali je vesti o njihovoj smrti saznao na najgori mogući način - prepoznavši ih na slikama koje kruže društvenom mrežom Tviter.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.14 - HITNO! Rampa za Kijev?

- Da bi Ukrajina postala članica EU, biće potrebno mnogo vremena i reformi - rekao je premijer Belgaije. 

- Dati Ukrajini status kandidata za članstvo u EU danas se pokazalo nemogućim, na tu temu ćemo se vratit kasnije - rekao je predsednik Litvanije.

9.50 - UDARNO! Šojgu: Dobrovoljci idu na front

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da više od 16 hiljada ljudi iz zemalja Bliskog istoka želi da ide u pomoć DNR i LNR.

Putin se saglasio sa tim predlogom.

- Ako vidite da ima ljudi koji žele dobrovoljno da dođu i pomognu ljudima koji žive u Donbasu, treba da im izađete u susret i pomognete da dođu u ratnu zonu - rekao je Putin.

Mek: Prekidamo 14. marta

McDonald's je za Sputnjik saopštio da planira da obustavi rad restorana širom Rusije od 14. marta.

9.35 - UDARO! SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama

- Svetska zdravstvena organizacija preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji kako bi sprečila moguće curenje - navodi se u pismu SZO.

SZO je saopštila da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene kako bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama. Takođe nije poznato da li su preporuke SZO sprovedene.

9.33 - UDARNO! Šojgu raportirao Putinu

Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da se ojačavaju zapadne granice Ruske Federacije.

Kako se navodi, na granici se raspoređuju i oklopna vozila.

9.31 - Trudo: Ne možemo da zatvorimo nebo

Kanadski premijer Trudo rekao je da NATO neće moći da pomogne Ukrajini sa zatvaranjem neba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

9.30 - Borelj: Greške Zapada

Šef evropske diplomatije Borelj smatra da je Zapad napravio niz grešaka u odnosima sa Rusijom, uključujući obećanje Ukrajini o članstvu u NATO.

9.25 - Rusi objavili snimak

Rusko Ministarstvo odbrane obajvilo je snimak za koji tvrde da je reč o uništavanju štaba ukrajinskih nacionalista.

 

 

 

9.07 - Krenuo humanitarni koridor

 

 

 

8.47 - Rusija gasi Fejsbuk i Instagram?

- Fejsbuk i Instagram bi trebalo da budu zabranjeni u Rusiji nakon što je kompanija Meta dozvolila korisnicima da pozivaju na nasilje nad Rusima - rekao je za RIA Novosti potpredsednik Saveta Federacije Kosačov.

Vulin: Svaka antiruska histerija uvek sadrži i antisrpsku

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da svaka antiruska histerija uvek sadrži u sebi i antisrpsku histeriju.

- Kada Vesli Klark, vođa ubica iz 1999. godine, i Džejmi Šej, tvorac izraza ''kolateralna šteta'' kojom je objašnjavana smrt desetina naše dece, počnu da objašnjavaju da je ubijanje Srba u NATO agresiji humano koliko i potrebno, onda znate da je svako njihovo pozivanje na međunarodno pravo cinizam i laž. Onaj ko osuđuje borbe u Ukrajini, taj mora da osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju - naveo je Vulin u saopštenju.

Kako ističe, onaj ko ne traži da NATO odgovara za ratne zločine u Srbiji, nema pravo da bilo kome sudi u Ukrajini.

8.42 - Nove informacije o padu drona u Zagrebu

- Prilikom pregleda mesta pada neidentifikovanog objekta u Zagrebu, pronašli su levak i dva padobrana, područje je ograđeno.

Lokalni mediji objavljuju snimke sa lica mesta.

 

 

 

8.40 - HITNO! Lukašenko stigao u Moskvu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kako je saopšteno uoči sastanka, ukrajinska kriza biće centralna teme razgovora.

 

 

8.40 - Vraćaju se imena ulica

Šef LNR potpisao je ukaz o vraćanju imena koja su imala pre „dekomunizacije“  ulicama u naseljima oslobođenim od ukrajinskih trupa! 

8.39 - Egzodus!

Više od 1,5 miliona ljudi otišlo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruske invazije, kažu poljski graničari.

8.13 - Šok odluka Fesjbuka i Instagrama

Kompanija Meta koja upravlja Fejsbukom i Instagramom, privremeno će promeniti poslovnu politiku po pitanju odnosa korisnika prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

7.52 - Ruski vojni konvoj se približava i raspoređuje oko Kijeva

Prema satelitskim snimcima čini se da se veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometara, poslednji put viđen severozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj meri pregrupisao na manje delove, saopštila je privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžis, prenosi AP.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kako se navodi, snimci napravljeni u četvrtak pokazuju da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, severno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

Konvoj je formiran početkom prošle nedelje prema Kijevu, ali je njegovo napredovanje po svemu sudeći usporeno, prema nekim izveštajima, zbog nestašice goriva i hrane, navodi AP.

7.31 - Bajden i G7 ukidaju RUS trgovinske povlastice, uvode tarife

Sjedinjene Države, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, preduzeće danas korake za ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji zbog napada na Ukrajinu, što otvara putu za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe, javlja Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Američki predsednik DŽo Bajden će te planove objaviti u Beloj kući u 10:15 časova po istočnoameričkom vremenu (15:15h GMT), rekao je jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman.

UDARNO! U Zagrebu se srušio dron

U delu Zagreba sinoć nešto posle 23 sata čuo se glasan prasak, a na Jarunskom putu su vatrogasci i policija. 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

7.20 - Lideri EU o članstvu Ukrajine na samitu u Parizu

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

- Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom delimo zajedničku sudbinu - rekla je predsednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsednik Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

Rute je naglasio da je Holandija među prvima poslala vojnu podršku Ukrajini i zatražila snažne sankcije protiv Rusije

- Nema sumnje da Holadnija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji - kaže Rute.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom pre nego da govori o članstvu, koje bi zahtevalo jedinstvo svih 27 članica.

Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

"Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo "nikada". To bi bilo nepravedno", rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

7.05 - Rusija će jednostrano otvoriti humanitarne koridore

Rusija će jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana, izjavio je šef ruskog centra nacionalne odbrane, Mihail Micinzev.

- Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana - kazao je on, prenosi TASS.

Prema rečima Mizinceva, bezbednost je garantovana na teritorijama koje kontrolišu ruske trupe.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Mi tražimo da Međunarodni komitet Crvenog krsta i UN blisko sarađuju sa ukrajinskim vlastima na terenu kako bi informisali stanovništvo o ovoj ruskoj inicijativi - kazao je Mizincev.

Koridori će biti otvoreni iz pet gradova, dodao je on, prenose agencije RIA i Interfaks.

To su Kijev, Sumi, Harkov, Marijupolj i Černihiv. Stanovnici će moći da odatle odu u Rusiju ili u neke druge gradove u Ukrajini, naveo je MIzincev.

6.50 - Zelenski: Rusija sprovodi teror u Mariupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 100.000 ljudi evakuisano u poslednja dva dana iz sedam gradova pod blokadom na severu i u centralnom delu zemlje, uključujući i predgrađe prestonice Kijeva, ali da ruske snage i dalje ne dozvoljavaju da se evakuacija sprovede u lučkom gradu Mariupolju.

Zelenski je rekao da je rusko odbijanje da se dozvoli evakuacija iz Mariupolja, na jugu Ukrajine, "otvoreni i direktni teror'''', prenosi Rojters.

- Oni imaju jasno naređenje da Mariupolj drže kao taoca, da mu se izruguju, da ga neprestano bombarduju i granatiraju - poručio je Zelenski u svom video obraćanju naciji tokom noći.

On je naveo i da su Rusi započeli tenkovski napad upravo na mestu gde je trebalo da bude omoghućen humanitarni koridor.

Grad od 430.000 stanovnika već 10 dana je bez zaliha hrane, tekuće vode i struje.
 

6.31 - Tri vazdušna udara na Dnjepar, poginula jedna osoba

U tri ruska vazdušna udara jutros na grad Dnjepar poginula je najmanje jedna osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

Kako je navedeno iz službe za vanredne situacije, udari u ovom centralnom ukrajinskom gradu na reci Dnjepar, bili su u blizini obdaništa i stambenog bloka, prenosi Rojters.

Ukrajinski međi izveštavaju danas o eksplozijama i u Lucku, na severozapadu zemlje, u kojima kao i u Dnjepru nije ranije bilo granatiranja.

 

 


Udar u Lucku je bio usmeren na aerodrom, prema navodima lokalnog stanovništva prenosi BBC Ukrajina.

Postoje i izveštaji da je u ruskom granatiranju pogođena fabrika, jedino mesto gde se mogu popraviti određeni motori borbenih aviona, a ovo postrojenje je, kako navodi BBC, na listi ključnih strateških objekata koja su na meti Rusije.
 

6.26 - Rusija traži sednicu SB UN zbog biološkog programa SAD

Rusija je za danas zatražila održavanje sednice Saveta bezbednostu UN, kako bi se razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Ruska diplomatska misija je zatražila sastanak SB UN za danas, kako bi se razgovaralo o biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine - poručio je on putem Tvitera, prenosi TAS S.

Prethodno je Bela kuća je saopštila da su lažne tvrdnje Rusije o navodnoj umešanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladica

11.03.2022 11:06

Dobrovoljci i na jednoj i na drugoj strani.