AMERIKANCI TALIBANIMA DALI SPISAK AVGANISTANACA ZA ODSTREL! Evo šta Bajden ima na to da kaže! SRAMOTA!

Autor:

Svet

28.08.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki zvaničnici su predali talibanima spisak sa imenima američkih državljana, vlasnika “zelene karte”, i avganistanskih saradnika kako bi im bio odobren ulazak u spoljni deo aerodroma u Kabulu koji je pod kontrolom vojske.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden nije ni potvrdio niti demantovao dostavljanje spiskova talibanima

Time su svi ti Avganistanci stavljeni na talibansku listu za odstrel.

To je za portal "Politiko" potvrdilo više američkih zvaničnika i članova Kongresa.

Istina, cilj Amerikanaca bio je da se ubrza evakuaciju desetina hiljada ljudi iz Avganistana, nakon što je izbio haos u glavnom gradu te zemlje prošle nedelje pošto su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, međutim, talibani to zloupotrebljavaju.

Takav korak je usledio i jer se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena oslanjala na talibane kada je reč o bezbednosti van aerodroma, navodi “Politiko”.

- Zastrašujuće i šokantno je i što im je Amerika dala taj spisak, a i to što ga talibani zloupotrebljavaju - izjavio je jedan vojni zvaničnik.

Upitan da prokomentariše ovu informaciju, Bajden je tokom jučerašnje konferencija za novinare rekao da nije siguran da li postoje takve liste, ali takođe nije porekao da SAD ponekad predaju imena talibanima.

- Ne mogu vam sa sigurnošću reći da li je zaista postojala lista imena. Bilo je situacija da je naša vojska kontaktirala svoje vojne kolege među talibanima i kada bi, na primer, rekla da stiže autobus sa registarskim brojem “x” u kojem se nalaze ljudi, i koji čini sledeća grupa ljudi. Tada bismo rekli želimo da propustite taj autobus ili tu grupu. Dakle, da, bilo je takvih situacija. Koliko ja znam, u tim slučejavima je većina toga realizovana i oni su propušteni - rekao je Bajden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading