SOČNA PSOVKA MESIĆA NA POMEN PLENKOVIĆA: Skandal na komemoraciji u Jasenovcu

Autor:

Svet

22.04.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je proboju 600 preostalih logoraša Jasenovca 22. aprila 1945.

SOČNA PSOVKA MESIĆA NA POMEN PLENKOVIĆA: Skandal na komemoraciji u Jasenovcu

Foto: YouTube/Al Jazeera Balkans/Printscreen

Zanimljiva situacija zbila se u Jasenovcu na obeležavanju 79. godišnjice proboja zatočenika logora.

Obeležavanju je prisustvovao i bivši predsednik, Stipe Mesić.

Mesić je išao u koloni kada mu je neko spomenuo da je iza njega premijer, Andrej Plenković, a Mesić je odgovorio "je*e mi se" i nastavio dalje, prenosi Dnevnik.hr.

Podsetimo, kolonom sećanja u Jasenovcu je u prisustvu predstavnika hrvatskog državnog vrha, udruženja antifašista i preživelih logoraša, odata počast žrtvama ustaškog logora iz Drugog svetskog rata.

Predstavnici Srba i Roma, najviše stradalih naroda u tom logoru, učestvovali su u zvaničnoj komemoraciji, dok su je pripadnici jevrejske zajednice i hrvatske levice bojkotovali i organizovali odvojeno polaganje venaca.

U koloni su bili i premijer Hrvatske, Andrej Plenković, predsednik Sabora, Gordan Jandroković, i izlaslanik predsednika Hrvatske, Orsat Miljenić.

U komemoraciji su učestvovali predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, i predstavnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi.

U zvaničinom programu, nije, međutim, bilo predstavnika jevrejske zajednice, koji su i dalje nezadovljni odnosom vlasti prema kažnjavanju ustaških simbola.

Oni su vence položili uoči zvaničnog programa, kao i i predstavnici stranaka levog centra, Socijaldemokratske partije i Možemo, prenela je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Na pitanje hoće li ikad doći do zabrane ustaškog pozdrava, što je njihov ključni zahtev, predsednik Jevrejske opštine Zagreb, Ognjen Kraus, rekao je novinarima u Jasenovcu da to nije samo pitanje jevrejske zajednice, već svih naroda žrtava koje su stradale po rasnim zakonima ili zbog nacionalnosti.

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je proboju 600 preostalih logoraša Jasenovca 22. aprila 1945. od kojih je preživelo njih oko 100. Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading